SAĞLIKLI BESLENME EĞİTİMİ

Kendini belli bir zaman diliminde sağlıklı beslenmek üzere eğitmelisin. Bunu sadece birkaç gün uygulasan bile faydasını göreceksin!

Fazla dırdır edenleri kimseler sevmez! Bir de bunu sürekli ismini sayıklayan çikolatalı gofretlere ve iradeni kırmaya çalışan patates kızartmasına anlatmayı dene. Aşermek, seni ayartan küçük bir şeytan gibi. Ve diyet yapmak üstündeki baskıyı daha da arttırıyor: International Journal of Obesity’e göre, kadınların yüzde 91’i diyet yapmadıkları zaman çeşitli gıdalar aşeriyormuş; kalori miktarını kısıtlamaya çalışan kadınlarda ise bu durum yüzde 94’e fırlıyormuş. Canının çektiği her şeye saldırmaya kalkarsan kısa zamanda dolabındaki hiçbir kıyafete giremediğini farkedeceksin!

Yine de sana bir müjdemiz var! “Benim ne zaman torunlarım olacak?” diye başının etini yiyen anneni susturamazsın ama bu sağlıksız düşmanları beyninden ve dünyandan atabilirsin. Bunun sebebi ne olabilir? Aşermek kan şekeriyle alakalı bir şey. Eğer kan şekeri oranın gün boyunca sabitse, beslenme alışkanlıkların da buna bağlı olarak sabit kalacaktır. Kendini saatlerce aç bırakırsan canın mutlaka bir şeyler çekecektir.

New York’ta bulunan Dengeli Beslenme Merkezi’nin yöneticisi Valerie Berkowitz, dört saat aç kalan birinin kan şekerinin hızla düşeceğini söylüyor. Böyle durumlarda buzdolabını, rafları ve kileri talan edip karnını doyuracak karbonhidratlı gıda arayışına girersin.

Gel gör ki, kan şekerin yükselince, pankreas daha çok insülin üretmeye başlıyor. Kan şekerinin tekrar düşmesine yol açan bu hormon, yeniden ve daha şiddetle aşermene sebep oluyor. Eğer pankreas gereğinde fazla insülin salgılarsa, kan şekeri azami derecede düşer. Şeker ve nişastalı yiyecekler arzulayan bünye, çılgın gibi talan eder her bir yanı… Birazcık karbonhidrat tüketince daha da fazlasını istemeden duramazsın…

O gofretten uzak durmak için ne yapmalı? Bu yedi metod yerli yersiz aşermelerin yüzde 99’luk kısmını halledebilir ve geriye kalan yüzde birle daha kolay başa çıkmanı sağlar…

Daha kararlı olmalısın!
Diyetlerin başarısız olmasının en büyük sebebi, amaçladığımız gayelerin aldatıcı derecede zor olmasından kaynaklanıyor: Gelecek altı ay boyunca ne yiyip ne içtiğine dikkat etmeye kararlıysan, arada bir kaçamak yapıp bol köpüklü bir karamel latte içmek ufacık bir kabahat gibi görünebilir. Bunu önleyebilmek için diyetine sadık kalacağından yüzde 100 emin olduğun belli bir zaman dilimi belirle. Bu sadece birkaç gün bile olsa faydasını göreceksin. American Society of Bariatric Physicians yönetim kurulundan Mary Vernon, amacına ulaştığında tekrardan başlamanı öneriyor. Başardığını gördüğünde, dengeli beslenmenin seni daha iyi hissettirdiğini anlayacak ve böylece devam etmek isteyeceksin.

Anlamlı bir motivasyon sebebin olmalı!
Diyet yapmanın başlıca sebebi daha düzgün ve baştan çıkarıcı bir fiziğe sahip olmaksa, uzun süre devam etmeyeceksin demektir. Conneticut Üniversitesi’nde Doktor Jeff Volek başka yollarla motive olman gerektiğini söylüyor. Migren, kalp yanması, akne, aft, uyku düzensizliği gibi bedenin karşılaştığı tüm rahatsızlıkları, vücut ölçü ve ağırlığını bir günlüğe kaydet. Yaptığın diyetin, yaşam kalitesi ve sağlığına iyi geldiğini fark edince, daha fazla motive olacaksın.

Kabahat işleyince ümitsizliğe kapılma!
Tamam, karşı konulmaz arzulara boyun eğdin! Şimdi ne yapacaksın? Tahlequah Şehir Hastanesi’nden beslenme uzmanı James Newman, bunu unutup yola devam etmeni öneriyor. Bu, kendi kendine 136 kilogram kaybetmiş bir adamın tavsiyesi! Bir hata, beslenme programının tamamen yanlış olduğunu göstermez, kendini sınıfta kalmış bir çocuk gibi hissetmene gerek yok. Basit bir yöntem uygula: Yaptığın her hatayı beş sağlıklı öğün ve ara öğünle izlemelisin. Böylece dengeli beslenmeyi yüzde 80 oranında garantileyebilirsin.

Yataktan çıkar çıkmaz mutfağa koş!
Bu tavsiyeyi daha evvel çok duymuş olmalısın. Altı ya da sekiz saatlik bir uykudan sonra kahvaltıyı atlarsan, işyerine vardığında kan şekerin epey düşmüş olacak. Böylece eline şekerli, nişastalı bir şeyler geçirmek için ortalığı talan etmeye başlarsın. Kek, kurabiye, aromalı kahve gibi ulaşılabilir gıdalar yüksek dozda şeker ve karbonhidrat yüklü oluyor. Şimdi de sıradaki stratejiye geçelim.

Buzdolabını ve yemek raflarını yeniden düzenle!
Kim bilir kaç gece yarısı, aşerme sonucu kendini sokaklara atıp açık bakkal arayışına girmişsindir… Böyle durumlarda buzdolabının altını üstüne getirmek de adettendir. Arzu nesnesi elinin altındayken, zevke boyun eğmek daha kolay geliyor ne de olsa… Seni baştan çıkaran o leziz nesneler  hayatından çıkmalı: Gofret, cips ve şekerlemeleri çöpe at veya arkadaşına ver; dolapları kuruyemiş, peynir, meyve, sebze, ton balığı, somon, tavuk gibi yiyeceklerle doldur. Aynı operasyonu işyerinde de gerçekleştir. Mohr Results Fitness Danışma firmasının kurucusu Christopher Mohr, beslenme programına uymayan gıdaları hayatından uzaklaştırmanı ve uyanları hayatına almanı istiyor. Böylece gece yarıları bakkal arayışına girmeyeceksin.

Biyo-kimyager gibi düşün!
Organik esmer şekerle yapılan kurabiyeler yoga hocanın yediği bir gıdaya benziyor. Ne var ki fazla kaçırırsa o incecik likra pantolonların içine zor girer! Bu tür yiyecekler abur cubur sınıfına giriyor, organik marketlerde satılan kek ve krakerler de öyle! Bal gibi natürel tatlandırıcılar da aynen beyaz şeker gibi kan şekerini yükseltiyor. Canın deli gibi kurabiye çekiyorsa, dengeli beslenme kurallarını ihlal ettiğini kabul edeceksin. Kurabiyelerini afiyetle midene indirdikten hemen sonra rejime geri dön! Kendini asla kandırma!

Açlıktan istifade etmeye çalışan dolandırıcılara kanma!
Daha bir saat evvel yemiş olmana rağmen canın hâlâ tatlı bir şeyler mi çekiyor? Şöyle büyükçe, nar gibi kızarmış bir biftek düşün. SUNY Downstate Tıp Merkezi’nde görev yapan New Yorklu biyo-kimyager Richard Feinman, karnın gerçekten acıktıysa bifteğe hayır demeyeceğini söylüyor. Eğer biftek fikri hoşuna gitmiyorsa, anla ki beynin sana oyun oynuyor.  Bulunduğun lokasyonu ve pozisyonu hemen değiştirmelisin. Çalışma masasından kalkıp kanapeye geç ya da başka bir işe konsantre ol.

Canım bilgi çekiyor!
Görme alanına giren çikolatalı çörekleri savuşturmaya hazır mısın? Aşeren bir bünye hakkında ne biliyorsun bakalım…

1 Sakız çiğnemek aşermeyi azaltır…
Doğru. 2007’de Obesity Society toplantısında açıklanan bir rapora göre, öğlen yemeğinden sonra bir, iki ve üç saat aralıklarla sakız çiğnemek, yeme arzusunun önüne geçiyormuş.

2 Vücut belli besin maddelerine ihtiyaç duyunca, canın bir şeyler çekiyor…
Yanlış! Böyle düşünürsen kendini kandırırsın. En çok arzulanan yiyecekler hakkında bir inceleme yapan araştırmacılar, bu kanıyı doğrulayacak herhangi bir veri bulamadı.

3 Diyet uygulamakta başarılı, azimli ve iradeli insanların canı asla bir şey çekmez!
Yanlış. Tufts Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre, arada sırada yeme içme arzusuna yenik düşen ve sonra yoluna devam edenler, kilo kaybetme konusunda daha başarılı ve istikrarlı oluyor.

4 Her gün aynı gıdaları tüketirsen, canın zırt pırt bir şeyler çeker.
Kesinlikle doğru. Obesity’de yayımlandığı üzere, her gün aynı gıdalarla beslenmek baskıyı arttırarak aşermene sebep oluyor.

5 İnsanların çoğu çikolata için deli oluyor!
Doğru. Journal of American Dietetic Association’a göre, çikolatanın biyolojik olarak bağımlılık yaratan bir gıda olup olmadığı kanıtlanmamış olsa da, en arzulanan yiyecek olduğu kesin.

6 Canın bir şey çekiyorsa, dikkatini başka yöne vermelisin.
Yanlış. Başka bir şeye bakman ya da koklaman daha etkili olur. Finders Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre, görsel ve duyusal etkenler daha fazla işe yarıyor.

7 Kadınlar daha fazla aşeriyor!
Doğru. Özellikle de konu abur cubur olunca. Illinois Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmada, kadınların kurabiye, şekerleme gibi tatlı yiyeceklere, erkeklere göre daha meraklı olduğu ortaya çıktı.

Arzuları gözden geçirelim…
Kışkırtıcı zevklere boyun eğip, yine de formda kalman mümkün! Doğru gıdaları seçmelisin!

Geleneksel tatlar
Koska Light Badem Ezmesi:
3-4 tanesine 72 kalori, 4,4 gr yağ, 0,6 gr karbonhidrat, 0,4 gr şeker, 0 mg sodyum, 1,65 gr protein.

Canım çikolata çekti!
Diabessa Fruktozlu, Bitter Çikolata:
517 kalori, 33 gr yağ, 49 gr karbonhidrat, 46 gr şeker, 10 gr sodyum, 10 gr lif, 6 gr protein.

Sütlü çikolata severim!
Mavi Yeşil Şekersiz, Sütlü Çikolata:
194 kalori, 13,4 gr yağ, 21,1 gr karbonhidrat, 3,6 gr protein.

Meyveli, kremsi bir şeyler isterim!
Sütaş Meyveli Light Yoğurt:
73 kalori, 1,4 gr yağ, 6,6 gr karbonhidrat, 5 gr protein.

Sabaha tatlı başlamak lazım!
Schneekoppe Kuşburnu Reçeli:
176 kalori, 0,1 gr yağ, 63 gr karbonhidrat, 0,5 gr protein.

Tatlı bir şeyler çiğneyesim var…
Kuru Mango (6 parça):
110 kalori, 0 gr yağ, 28 gr karbonhidrat, 20 gr şeker, 1 mg sodyum, 2 gr lif, 2 gr protein.

Derleyen: Ece Çağlar

BENZER YAZILAR