Yeni araştırmaya göre diyet yiyecekler hem beyninize, hem vücudunuza oyunlar oynayabilir.
İyi beslenmek ters de tepebilir: University of Texas at Austin’in araştırmasına göre bir besinin faydalı olduğunu düşündüğümüzde, onu tüketmeye daha yatkın olabiliyoruz.
Araştırmacılar iki denek gruba patlamış mısır sunuyorlar. Bir gruba “sağlıklı” olduğu, diğer gruba ise “sağlıksız” olduğu söyleniyor. Diyet patlamış mısır yediğini düşünenler, diğer gruba oranla 2 kat daha fazla yemişler. 1 kaba 2.33’lük bir oran.
Sebep: University of Texas at Austin’de araştırmayı yürüten isimlerden doktora öğrencisi Jacob Suher’a göre sağlıklı olduğunu düşündüğünüz bir gıdayı tükettiğimizde beynimiz bize oyun oynayarak daha az tok hissetmemizi sağlar.
Bu durum başka bir araştırmayla da teyit edilmiş: Araştırmacılar iki gruba “sağlıklı” ve “sağlıksız” olarak sunarak aynı kurabiyeden birer tane veriyorlar. Sağlıklı olduğu söylenen kurabiyeyi yiyenler sonrasında açlık hissettiklerini söylüyorlar.
Suher’a göre bilinçdışı sağlıklı yiyecekleri hafif ve doyurmayan şeyler olarak tanımlayabilir. Bu süper boy bir hamburger menüsü yediğiniz zamanlarda, ya da bir salata yiyip sonrasında aç kaldığınızda da böyle yaşanır.
Zaman içerisinde vücudumuz “sağlıklı” besinleri tükettiğimiz sürece tatminsiz, doyumsuz hissetmeye kendini şartlar. Bu yiyecekler yeteri kadar kalori, protein, yağ ya da lif içerse dahi.
Bu Pavlov’un köpeği gibi şartlanmanızla alakalı. Fakat bu sefer zili duyunca salya akıtmak yerine sağlıklı yedikten sonra aç hissediyoruz.
Taze sebzeleri tüketmek tabi ki harikadır. Suher’e göre size “iyi” olarak sunulan yüksek kalorili yiyeceklerin porsiyonlarını dikkat etmelisiniz. Düşünün: “tamamen doğal burritolar”, “glütensiz pizzalar” ya da “tam tahıllı kurabiyeler”. Bu yemekler bütün sağlıklı görüntülerine rağmen bol miktarda kalori barındırırlar. Bu da göbeğinize göbek katmak demek.
Porsiyonları yerken dikkatli olun: Daha ufak tabaklar, daha küçük seçkiler daha fazla mutluluk demek olabilir!