SAĞLIKLI SAÇ VE CİLT İÇİN BİOTİN İLE TANIŞIN

H vitamini ya da B7 vitamini olarak da bilinen biotin, saç ve cilt sağlığı için oldukça faydalıdır. Biotinin H vitamini olarak anılmasının nedeni Almanca’daki “Haar”(saç) ve “Haunt”(cilt) isimlerinden gelmektedir. 

Şampuan reklamlarında da sık sık adı geçen biotin kelimesini duymuş olmalısınız. Biotinin vücutta eksik olması durumunda ciddi sıkıntılar yaşayabilirsiniz. Yetişkin bir insan, günlük 30 mikrogram biotin almalıdır. Bu oldukça düşük bir rakamdır ve alınması kolaydır. Ancak Biotin eksikliği görüldüğü durumda, saç tellerinin incelmesi, saçların kırılması ve dökülmesi gibi durumlar söz konusudur.

saç

Biotin ve Saç dökülmesi

H vitamininin saç dökülmesini durdurduğu söyleniyor. Ancak bilimsel yayınlarda bu vitaminin genetik saç dökülmesine karşı bir fayda sağladığıyla ilgili bilgi bulunmamaktadır. Bunun dışında yetersiz beslenme, hava kirliliği, saç köklerinin zayıflığı ve kuru saçlar konusunda fayda sağladığını belirten kaynaklar bulunmakta. Faydasının dışında, vücutta eksik olması durumunda saç dökülme süreci daha da hızlanıyor.

Biotin vücutta depolanmayan vitaminlerdendir ve vücuda enerji sağlar. Şekerin metabolize edilmesi sırasında kullanılan biotin, kimyasal enerjiyi açığa çıkarır. Eksikliğinde, şekerin vücut tarafından doğru kullanılamaması nedeniyle oluşan enerji azlığı yüzünden kas ağrıları, güçsüzlük, kramplar görülebilir. Yağ ve karbonhidratların sentezinde kullanılır. Ayrıca merkezi sinir sisteminin çalışmasına yardımcı olur. Biotin eksikliğinde nörolojik hastalıklar, büyüme problemleri ve cilt sorunlar ortaya çıkabilir.

Biotin eksikliğinde görülen bir diğer belirti ise çeşitli cilt problemleridir. Bunun nedeni ise biotinin vücutta yağın işlenmesi sırasında kullanılan bazı enzimlerin üretimi için gerekli olmasıdır. Bu enzimler yeterince üretilmediğinde, yağ asitleri sentezlenemez ve diğer hücreler gibi cilt hücreleri de yenilenemez. Sonuç olarak ciltte beyaz yamalar, aşırı kuru bölgeler oluşabilir ve cilt genel olarak solgun görünebilir.

Biotin içeren başlıca yiyecekler

Tavuk ciğeri
Yer fıstığı
Fındık
Ekmek mayası
Ay Çekirdeği
Sığır Ciğeri
Tavuk yumurtası

BENZER YAZILAR