Bu yazıdaki lezzet ipuçlarıyla patates cipsinden ıspanağa geçişi kolaylaştırın.
Yediğiniz sebzeler sadece kızarmış veya pane harcına bulanmış hâldeyse, kaç şınav çektiğinizin pek önemi kalmıyor. Doğru ve dengeli yakıtlardan mahrum yapılan egzersizler
neredeyse etkisizdir. Yağlı hamur işlerinden bir solukta karnabahara geçmek de kolay olmasa gerek. Üstelik iradenizi harekete geçirecek bir yardım almadığınızda, kendinizi antrenmandan sonra koltuğa serilmiş, en yakın pizzacının menüsünü tararken bulursunuz. Neyse ki kaslarınız gibi tat alma organınız da eğitilebiliyor. Sağlıklı beslenme düzenine daha kolay entegre olmak için vereceğimiz tatlandırıcı ipuçlarını kullanın.
Renk kat
Gökkuşağını tabağınıza taşıyın. Journal of Consumer Research’teyayımlanan bir çalışmaya göre, farklı renkteki besinlerden oluşan bir tabak dolusu yemek daha çekici ve daha doyurucu oluyor. Ve yüzde 22 daha az kalori almanızı sağlıyor. Renkli jelibonlar yerine farklı renk biberler, yeşil yapraklı sebzeler ve renkli baklagillere odaklanın.
Tekrar tekrar dene
Annenizin size sevmediğiniz sebzeleri yedirmek için uyguladığı sonsuz ısrar ve deneme taktiğini hatırlıyor musunuz? Bir bildikleri varmış. Appetite dergisinde yer alan bir çalışma, tekrar tekrar tatmanın o sebzeyi sevme ihtimalinizi artırdığını söylüyor. Araştırmaya göre, bunun için ortalama 10 girişim gerekiyor. Bugünden başlasanız beslenme programınızın dönüşümü bir ayı bulacağı için elinizi çabuk tutun. Biraz daha ıspanak isteyen?
Kötü alışkanlık
Yemeklerden önce düzenli olarak ağır soslu yemek görsellerine baktığınızda, yediğiniz yemeği daha güzel buluyorsunuz. Public Library of Society bünyesindeyapılan bir araştırmaya bakılırsa,yemek saati yaklaşırken Instagram ve Youtube’dan iştah kabartan yemek fotoğrafları ve tariflerine bakmak, algılarınız üzerinde etkili oluyor ve masanızdaki tabağı lezzet açısından daha tatmin edici buluyorsunuz.
Müzik aç
Yemeğinize televizyon değil, sakin müzikler eşlik etsin. Oxford Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma, rahatlatıcı müziklerin yemeklerin tadının daha az acı gelmesini sağladığını buldu. Özellikle de masada C ve K vitamini deposu brokoli gibi acımtırak tatlara sahip sebzeler varsa mutlaka deneyin. Game of Thrones’u yemekten sonra izlersiniz.
Sıcak mı, soğuk mu?
Journal of Sensory Studies’de yayımlanan bir araştırma, şekerli tatları algılamaktan sorumlu TRPM5 alıcısının, yediğiniz şey sıcak olduğunda beyne daha güçlü elektro sinyaller gönderdiğini buldu. Beyne giden sinyalleri doğru yönetmek için en iyi yol, yemeklerinizi farklı şekillerde hazırlayıp pişirmeyi denemek. Misal havuç mu yiyeceksiniz? Erken sinyale gerek yok, soğuk yiyebilirsiniz. Yulaf lapası mı? Ne az ne çok, ılık ideal.
Emek ver
Johns Hopkins Üniversitesi’nin bir araştırmasına göre, yemeğiniz için çaba sarf ettiğinizde ondan daha çok keyif alıyorsunuz. Bunun için arka bahçede kendi sebzelerini yetiştiren kentli çiftçilerden olmanıza gerek yok. Sadece akşam yemeğini masaya koymak için Çin restoranına sipariş vermekten biraz daha uzun bir yol bulabilirsiniz. Örneğin, markete kısa bir yürüyüş ve mutfakta biraz emek harcamak olabilir.
Yazı: Derya Kuş Yavuz