Hayır, sakız yuttuğunda 7 sene midende yapışık kalmıyor.
Hepimizin başına gelebilir. Sakız çiğnerken bir anda boş bulunursun ve sakız midene iniverir. Peki bu durumda endişelenmeli ve annenin söylediği gibi sakızın midene yapışacağını düşünüp paniklemeli misin? Araştırmalar, bu denli bir korkuya kapılmaman gerektiğini belirtiyor.
Bedenin aslında sakızın içerisindeki bazı bileşenleri (tatlandırıcı ya da aroma verici gibi) parçalayabiliyor. John Hopkins Hastanesi’nde görev yapan ve The Gut Balance Revolution kitabının yazarı Gerry Mullin, geri kalanının ise sindirim sisteminden geçip gittiğini belirtiyor. Duke Medicine’dan gastroenterolog Nancy McGreal, sindirilemeyen maddenin sakız mayası olduğunu belirtiyor. Çünkü, tıpkı meyvelerin çekirdekleri ya da kabukları gibi, sakız mayası çözünemez yapıdadır ve vücut tarafından parçalanamaz.
Fakat ayakkabına yapışan sakızda olduğu kadar endişelenmemen gerekiyor. Sakızın vücuttan atılabilmesi biraz daha fazla zaman alıyor. Çünkü vücuttan atılabilmesi, diğer besinlerle birleşerek mümkün oluyor. Sakız boşaltım yoluyla dışarıya atılana kadar da midende yapışıp kalmadan rahatlıkla hareket edebiliyor. McGreal, bugüne kadar hiçbir bağırsakta sakızın yapışıp kaldığına tanık olmamış.