ŞAMPUANINIZDA TEHLİKE Mİ KOL GEZİYOR?

shampooBu süper temizleyicileri kullanırken 2 kez düşünün.

Şampuan kutunuzu ters çevirirseniz sodyum loril sülfat ya da amonyum lauril sülfat gibi ciddi duyulan içerikler göreceksiniz. Peki bunlar bilimsel olarak ne manaya geliyor?

Stanford Health Care’de Medikal Dermatoloji Departmanı’nın başında bulunan Dr. Justin Ko’ya göre, sabununuza, şampuanınıza ve duş jelinize yağ çözücü niteliğini veren bu sülfatlardır.

Geçtiğimiz 10 yıl içerisinde (çoğunlukla kansere sebep olduğu tartışmalarından dolayı) bu ürünleri banyomuzdan çıkartmamız için farkındalık kampanyaları düzenlendi.

Artık birçok kozmetik firması şampuanlarında sülfat kullanmadığını söyleyip, yeni formüllü ürünler geliştirse de aslında yağlı şeyleri temizlemekte oldukça etkili bir maddeden bahsediyoruz. Tabi makul miktarda kullanılır ve hızla durulanırsa.

Amerikan Kanser Derneği’nin internet sitesindeki açıklamasına göre sodyum lauril sülfat ve kimyasal kuzeni sodyum lauret sülfat tahriş edici olarak bilinmekle beraber kanserojen olarak değerlendirilmemekte.

Fazla miktarda sülfat kullanımı saçın doğal dokusundaki nemliliği götürüp üstüne de yağ üretimini artırabilir. Yani yağlı ve çözümsüz bir kısır döngü.

Öte yandan bunların kullanılmaması da saçınızda kullandığınız şekillendirici ürünlerin ve yağlanmanın birikmesine sebep olabilir.

Peki ne yapmalı? Sülfatlı ve sülfatsız şampuanları dönüşümlü olarak kullanarak ve kullanımı abartmadan, hem sülfattan fayda sağlayıp hem de şansınızı fazla zorlamadan saç sağlığınızı koruyabilirseniz.

BENZER YAZILAR