Sebzelerin sağlık faydalarından yararlanabilmek için doğru pişirme yöntemi kullanmanız gerekiyor.
Brezilya’da yapılan yeni bir araştırmanın bulgularına göre, sebzelerin besin değerlerinden tam olarak yararlanmak için buharda pişirme yöntemi kullanmak gerekiyor.
Söz konusu çalışmada, pişirme yöntemlerinin, sebzelerin antioksidan ile kardiyovasküler hastalıklar, diyabet, kanser, kemik erimesi ve nörolojik dejeneratif hastalıkları önleyici bileşen seviyeleri üzerinde nasıl bir etkisi olduğunu mercek altına alan 21 araştırma analiz edildi.
Fırınlama, haşlama ya da mikrodalga kullanımı gibi yöntemlerin, sebzelerin dokusunu bozarak bazı antioksidanların yok olmasına neden olduğu biliniyor. Hatta, hastalıklarla savaşan bazı bileşenler suda çözündükleri için, haşlama sırasında daha fazla antioksidan kaybı yaşandığı belirtiliyor.
Pişirme yöntemine göre gösterilen tepki, sebzeden sebzeye değişiyor. Fakat yapılan incelemeye göre, ortalama olarak bakıldığında haşlama yöntemi ile sebzelerdeki polifenol (bir çeşit antioksidan) seviyesi %38 azalıyor. Buharla pişirme yönteminde ise polifenol miktarı %52 artıyor.
Isıtma işlemi daha nazik olduğu ve sebzeler suya batmadığı için, buharda pişirme yönteminin polifenol seviyesini artırdığı belirtiliyor. Isı nazikçe nüfuz ettiğinde, çiğ olarak tüketildiğinde vücut tarafından sindirilemeyen bazı polifenoller bağlarından da koparılmış oluyor.
Tüm bu bilgilerden, diğer pişirme yöntemlerinin sağlığınıza zararlı olduğu sonucunu çıkarmamanuz gerekiyor. Sadece, diğer yöntemlerin bazı antioksidanların azalmasına yol açtığı vurgulanıyor.
Hangi yöntemi kullanırsanız kullanın, fazla pişirmemeniz gerek. Sebzelerin uzun süreli ve yüksek ısıda pişirilmesi demek, daha fazla antioksidanın yok edilmesi demek oluyor.