Sebzeleri Diyetinize Eklemenin 7 Yolu

Evet, lezzetli değiller. Ama ne yazık ki, artık çocukluk veya ilk gençlik yıllarınızda olmadığınız için, bu sebze yememek adına geçerli bir bahane değil. Sebzeleri, bahsedeceğimiz bu 7 yöntemle diyetinize eklerseniz hem sağlıklı olursunuz hem de koşarken rakipleriniz ne kadar güçlü olduğunuza imrenerek bakar!

1- Daha çok sebze tüketiminin olduğu bir yaşam biçimine geçiş yaparken tamamen yeni bir diyet hazırlamanıza gerek yok. Bunun yerine zaten sebze yiyorsanız, gıdalar ile beslenme biçimini belirleyin. Öncelikle makro besinler (karbonhidratlar, proteinler ve yağlar) ve mikro besinlerin (vitaminler ve mineraller) neler olduğunu bulun. Diyetinizde hayvansal gıdalarda yaygın olarak bulunan B12 vitamini, demir, çinko ve kalsiyum gibi besin maddelerine de yer vermeyi unutmayın.

2- Marketlerde sebze & meyve reyonlarını keşfedin. Her hafta yeni bir meyve sebze, fasulye veya başka bitkisel yiyecekler denemek için kendinize meydan okuyun. Bu sizi konfor alanınızdan –iyi bir şekilde- dışarı çıkarır. Ve size yeni tarifler denemeniz adına izin verir!

3- Karıştırın! “Peki ya protein?” Vejetaryenler ve veganlar, bu soruyu sıklıkla tekrarlar. Hayvansal ürünler proteini inşa etmek için gerekli olan dokuz aminoasidi içerir mi? Bitkisel temelli besinler? Sadece kinoa ve soyayı ileri sürebiliriz. Diyetinizde yeteri kadar protein almak istiyorsanız, yiyecekleri karıştırın. Örneğin; fasulye ile pirinç, mercimek ve nohut, ya da etin yerini tutan tofu veya seitan sizin için ideal seçimler.

4- Et hakkınızı saklı tutun. Gerçek anlamda bir vegan olmayacaksanız, pek tabii. Bir hafta bitkisel ağırlıklı beslenmek ve bir vejetaryen gibi hareket etmek istiyorsanız, bir öğün seçin. Ya da yeterince cesursanız, kendinize bir gün belirleyin ve o günü et yemeden geçirin. Sebze pişirme gücünüze hala yeterince inanmıyorsanız, damak zevkinizi geliştirmek için bir restorandan vegan seçim yapın. Bu tarz menüler sayesinde, aklınıza yeni fikirler de gelecek.

5- Hazırlanın. Yorgun olduğunuzda normal yeme alışkanlıklarınıza dönmeniz kolaydır.  Siz de haftasonu  büyük bir sebze salatası veya sebzelerle dolu bir kase yapmak için bir saat harcayın ve haftanın ilerleyen günlerinde de yemek adına porsiyonlara bölün.

6- Eğer yeşillikleri sevmiyorsanız, anlayabiliyoruz. (Örneğin atlet Scotter Jurek, halen sebzelerden nefret ediyor. Sabah smoothie’lerinize ıspanak, lahana veya arugula gibi koyu yapraklı yeşillikler ekleyin. Bir miktar lif, kalsiyum ve folat alırsınız; ve böylece ortaya çıkan karışım, size kötü gelebilecek lezzeti maskeleyecektir.

7- Maceraya açık olun ve yeni yemek kitapları edinin. Örneğin vejetaryen yemek kitaplarında bulunan etnik yemekler sayesinde, egzotik durakları keşfedebilirsiniz. Baharat çeşitleri ve gıdaları hazırlamanın farklı yolları, fikirlerinizin her zaman yaratıcı ve taze kalmasına yardımcı olur.

 

 

BENZER YAZILAR