Sedef hastalığı nedir

Sedef hastalığı nedir, nasıl tedavi edilir, hangi kremler kullanılır, etkileri nelerdir.

Tıp dilinde “psoriazis” diye isimlendirilen sedef hastalığı, bağışıklık sisteminin rol oynadığı kronik, tekrarlayıcı ve her yaşta ortaya çıkabilen bir deri rahatsızlığıdır. Hastalık sıklıkla deride kırmızı zemin üzerinde kalın grimsi-beyaz parlak, pullanan plakalarla kendini gösterir. Sedef hastalığı saçlı deride, tırnakta, elde, ayakta, gövdede, dizde, dirsekte, genital bölgelerde; kısacası tüm vücutta görülebilir. Ancak şiddeti kişiden kişiye değişir.

Sedef hastalığının bağışıklık sistemi, genetik ve çevresel faktörlerin karşılıklı etkileşimi sonucu geliştiği düşünülmektedir. Belirli faktörler hastalığın hızlanmasına veya ilk atağın başlamasına sebep olmaktadır. Ağız-boğaz enfeksiyonları, bazı ilaçların kullanımı (ağrı kesiciler, hormon ilaçları, kortizon, tansiyon ilaçları), stres, travmalar ve iklim sedef hastalığını etkileyebilmektedir. Her on sedef hastasından bir ya da ikisinde iltihaplı sedef romatizması görülmektedir. Bu hastaların eklem sorunları, eklemlerde ağrı, şişme, kızarma ve hareket kısıtlılığı görülmektedir. Böyle bir sıkıntı ile hekime başvurulduğunda mutlaka sedef hastalığının olduğu söylenmelidir. Yine dirsek ağrısı, topuk dikeni gibi yumuşak doku şikâyetleri de sedef ile ilişkili olabilir.

Sedef hastalığının tedavisi var mı?

Sedef hastalığı doğru tedavi ile kontrol altına alınabilmekte ve uzun süren iyilik dönemleri sağlanabilmektedir. Ancak hastalıkta zaman zaman alevlenmeler görülebilmektedir. Bu atakların süresi ve aralığı kişiden kişiye değişir. Yetkinliği olmayan bazı kişiler içeriğini sadece kendilerinin bildiği, ruhsatı ve bilimsel dayanağı olmayan şampuan ve kremlerle hastalığı iyileştirdiklerini iddia etmektedirler. Gerçek dışı bu yöntemlerle hastalar, hem geçek tedaviye ulaşmakta gecikmekte hem de ciddi maddi zarara uğramaktadır. Bazı hastalar da bağışıklık sistemini güçlendirdiği ileri sürülen bu tip bitkisel ürünleri kullanmanın yararlı olabileceği yanılgısına kapılmaktadır. Bu, hatalı bir yaklaşımdır. Çünkü sedef tedavisinde kullanılan ilaçların önemli bir kısmı tam tersine bağışıklık sisteminin hatalı ve aşırı tepkisini baskılamayı amaçlar.

Sedef hastalığı ne zaman geçer?

Sedef hastalığı yaşam boyu sürebilen bir hastalıktır. Hastalık, her hastada farklı ve kişiye özel bir seyir göstermektedir. Başka bir deyişle her hastanın sedefi farklıdır. Bu yüzden sedef hastalığı bireysel bir tedavi gerektirir. İddia edildiği gibi tüm sedef hastalarına iyi gelen tek bir tedavi yöntemi yoktur. Sedefin kesin çözümünü bulduğunu iddia eden, alternatif veya bitkisel karışımları satan kişi ve kuruluşlara kanmamak gerekir. Eczanelerde bulunan Sağlık Bakanlığı onaylı ürünlerin kullanılması tercih edilmelidir. Çözüm bir deri hastalıkları uzmanında aranmalıdır. Eczanelerde yapılan karışımlar dışında internette, aktarlarda ya da telefonla satılan, içeriğinin ne olduğu belli olmayan karışımlar kesinlikle kullanılmamalıdır.

Sedef hastalığında hangi kremler kullanılır?

Sedef hastalığı hafif ve bölgesel olduğunda krem, pomat, losyonlar kullanılır. Daha yaygın ve şiddetli ise ultraviyole tedavisi uygulanabilir. Bu tedavilerin yetersiz kaldığı durumlarda ağızdan alınan tablet, kapsül ya da iğne şeklinde tedaviler uygulanabilir. Sedef hastalığında, çok nadir durumlar dışında kortizon içeren tablet veya ampullerin kullanılması kesinlikle hatalıdır. Çünkü bunlar hastalığı baskılar ve bırakıldıklarında belirtiler eskisinden daha şiddetli olarak geri döner.

BENZER YAZILAR