ŞEKER HASTALIĞI AMELİYATI NASIL YAPILIR?

Op. Dr. Erol Vural şeker hastalığı ameliyatı hakkında bilgi verdi.

1Şeker hastalığını kontrol etmekte zorlanan ve şeker hapları insülin tedavisine rağmen şekeri düşürülemeyen hastalarda fayda sağlayan Şeker Hastalığı Ameliyatı ; Özellikle klasik tedavi yöntemleri ile kontrol altına alınmayan diyabet hastalığı için bilinen en etkili tedavi yöntemi olarak kabul edilmektedir. Şeker Hastalığı Ameliyatı ile hastalar sadece diyabet hastalıkları değil, yüksek tansiyon ve kolesterol yüksekliği için kullandıkları ilaçları da bırakırlar.

Şeker Hastalığı Ameliyatları metabolizmanın yeniden düzenlenmesini sağlayan bir sindirim sistemi cerrahisidir. Şeker Hastalığı Ameliyatı, ince bağırsağın bitiş kısmı ile başlangıç kısmının yerinin değiştirilmesi şeklinde yapılmaktadır. Bu işlemin amacı, insülin etkisini arttıran ve pankreasın insülin üretimini uyaran ve bağırsağın son kısmından salgılanan GLP-1 hormonunun ince bağırsaktan salgılanmasını arttırmaktır. İnce bağırsağın son kısmı ‘ileum’; ince bağırsağın ameliyatla taşınması işlemi ise ‘interpozisyon’ olarak adlandırılmaktadır. Şeker Hastalığı Ameliyatı adını da bu kavramlardan almaktadır. Bknz: http://drobezite.com/seker-hastaligi-ameliyati/

Şeker Hastalığı Ameliyatında yalnız ince bağırsağın son kısmının yeri değişmez. Ameliyatın etkisini güçlendiren başka hormon değişiklikleri meydana getirmek amaçlı olarak operasyonda midenin kenarından ‘ghrelin’ adı verilen ‘açlık’ hormonu salgılayan bölge de çıkarılmaktadır. Ghrelin; açlık hissini uyararak yemek yememizi sağlayan hormondur. Şeker Hastalığı Ameliyatında mideden ghrelin hormonu salgılayan kısım alınarak Tip 2 Diyabette aşırı derecede artış gösteren gherelin hormonu seviyesi düşürülmektedir. Şeker Hastalığı Ameliyatı operasyonu ile hastalar uzun süreli açlıklarda dahi yemek yeme ihtiyacı hissetmemektedir. Şeker Hastalığı Ameliyatında kas ve yağ dokusundaki insülin direnci kırılarak, pankreasın insülin üretme kapasitesi artırılır. Bu işlem sayesinde hastalara kalori kısıtlaması yapılmasına lüzum görülmez.

Şeker Hastalığı Ameliyatı operasyonu sindirim sistemi cerrahisi olmanın yanı sıra endokrin cerrahisi işlemidir. Çünkü Şeker Hastalığı Ameliyatlarında her adımın hormonal hedefi bulunmaktadır. Şeker Hastalığı Ameliyatlarında operasyonunda tüm faktörler baz alınarak hasta değerlendirilir ve hastanın durumuna göre operasyon kararında değişiklikler yapılabilir.
Diyabet tedavisinde kullanılan ilaç ve insülin tedavileri, kan şekerinin kontrolünün sağlanmasında ve uzun süreli organ hasarı nedeniyle gerçekleşen ölümler için önlem olması bakımından çok başarılı sonuçlar vermemektedir. Örnek vermek gerekirse kalp krizi nedeni ile gerçekleşen çoğu ölümler şeker hastalığından kaynaklı olabilmektedir. Şeker Hastalığı Ameliyatlarında esas amaç: uzun vadeli ve devamlı bir şekilde kan şekerinin normal sevilerde kalmasını sağlamak ve organ hasarlarını önlemektir.

BENZER YAZILAR