Uyuşturucu gibi kullanıyorsunuz
Enerjiye ihtiyaç duyduğunuzda tatlı bir içecek tercih etmek hatalı bir strateji. Halbuki başınıza gelecek tek şey hızlı bir yükseliş ve onun kadar hızlı düşüştür. Grain Brain kitabının yazarı Dr. David Perlmutter “Yağ, spesifik olarak ‘ketones’ adlı beyin hücrelerini harekete geçirmek için şekerden daha etkili bir yakıttır” diyor. Bir daha kendinizi sersem hissettiğinizde kahvenize bir çay kaşığı MCT yağı ilave edin. Bunu önemli bir toplantıdan önce deneyin. Bir çalışma 40 ml’nin bilişsel fonksiyonları iyileştirdiğini buldu.
Diyet için kalori kesiyorsunuz
Şeker tüketimini olduğu gibi kesip yağ alımınızı artırmanız faydanıza olur. Yumurta sarısı bilişsel fonksiyonları geliştiren kolin ile doluyken balık yağı D vitamini içerir. American Journal of Clinical Nutrition’ın yayınladığı raporlara göre, şeker yerine yağ tükettiğinizde hem karotenoid gibi kanser savaşçısı başlıca fitokimyasalları alır hem de daha uzun süre tokluk yaşarsınız.
Antrenmanlarınıza yakıt sağlıyor
Eğer kardiyo günlerinizde temel yakıt kaynağınız şekerli enerji içecekleriyse, vücudunuz hep şeker aramaya başlar. Ama bu döngüyü kırabilirsiniz. Dr. Perlmutter
“Vücudunuzu öncelikli yakıt kaynağı olarak yağ yakmaya adapte ettiğinizde, daha fazla karbonhidrat yüklemesine gerek kalmaz” diyor. Antrenmandan önce yarım avokado yiyin veya bir smoothie’ye katın.
Bıraktığınızı sanıyorsunuz
Günde iki paket sigara içen bir adam tüketim miktarını azaltıp sosyal içici seviyesine gelse de, tam anlamıyla bağımlılıktan kurtulmuş sayılmaz. Şeker için de aynı kural geçerli zira Connecticut College, şekerin kokain ve eroinle benzer bağımlılık yapıcı özelliklere sahip olduğunu buldu. Şekerle son kez vedalaştıktan sonra bir avuç naneli veya bir dilim limonlu su içme alışkanlığı edinin.
Tüm kalorileri bir sayıyorsunuz
Dr. Perlmutter “Karbonhidratlar şekere dönüşüyor ve vücutta yağlardan çok farklı algılanıyor. Karbonhidratlar insülin salgılanmasını tetikliyor ki bu vücuda yağ depolaması için sinyal gönderilmesi anlamına geliyor” diyor. Kudüs’te bulunan Hebrew Üniversitesi ana öğünlerde yüksek yağ içeren bir beslenme planının
metabolizmayı desteklediği ve kilo vermeyi kolaylaştırdığını buldu. Tavada bol tereyağlı yumurtaya evet, gece yarısı domatesli makarnaya hayır.
Şekeri güvenli buluyorsunuz
Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) son dönem raporları dünyada yükselen kanser vakaları için şeker ve kırmızı eti suçlamamız gerektiğini beyan ediyor. Bizim
tavsiyemiz mi? Şeker reyonlarından ve tatlıcılardan uzak durun, merada otlayarak yetiştirilen hayvanların etlerini tüketin. Dr. Perlmutter “Tahıl içeren yemlerle
beslenmiş hayvanların etlerinde kanser savaşçısı omega 3 içeriği daha düşük oluyor” diyor. Hayvan çiftliklerinde verilen antibiyotik, büyüme hormonu ve genetiğiyle oynanmış yemlerden bahsetmiyoruz bile.
Yağı düşman olarak görüyorsunuz
Sağlıklı beslenme dünyasının son yıllarda yüzleştiği en büyük pazarlama yanlışlarından biri, yağı kalp rahatsızlığının baş suçlusu olarak gösterirken, şekeri suçsuz ilan etmekti. Gerçekler değişti artık. JAMA tarafından yapılan bir çalışmada, yüksek oranda şeker tüketen kişilerin iyi kolesterol değerlerinin daha düşükken, kanlarındaki trigliserit değerininse daha yüksek olduğu görüldü. Şekerleme yerine yerfıstığı ezmesi tercih edin. Fıstıktaki sağlıklı yağlar sizin dostunuz.
Ne yardan ne serden geçiyorsunuz
Konu şeker olduğunda geçmişe sünger çekmek pek mümkün olmasa da interval antrenmanlar hasarı biraz olsun telafi edebiliyor. Yediğiniz çikolata barın kalorilerini yakabilmek için koşu bandına çıkmak yerine, vücut ağırlığıyla yapılan egzersizleri 10 set şeklinde yapın. 1 dakika bütün kuvvetinizi verin, 1 dk dinlenin. Bu yükselen kan şekerini düşürmede daha etkili.