Sıcak çarpması ciddi hayati tehlike yaratabilir.
Hava sıcaklığı ve nem oranı yükseldiğinde, ısı bitkinliği ve daha ciddisi sıcak çarpması riskiniz yükselir. Üstelik bu durum sadece yaşlıların endişe etmesi gereken bir şey de değil. Herkesin başına gelebilir.
Sıcak çarpmasını basit bir mesele gibi görmemelisiniz; zira hayati tehlikeye bile yol açabiliyor. Tiroit hastalıkları, yüksek tansiyon ya da diyabet gibi hastalıklar ise sıcak çarpması riskini artırıyor. Dahası, beslenme bozuklukları, yüksek vücut kitle indeksi ve ilaç kullanımı da sıcak çarpmasını tetikleyebiliyor. Risk faktörleri ne kadar çoğalırsa, sıcak çarpmasına maruz kalma ihtimali de yükseliyor.
Hava sıcaklığının fazlaca yükselmesi, illa sıcak çarpması geçireceğiniz anlamına gelmiyor. Fakat dışarıdaki sıcaklığın vücut sıcaklığınıza ulaşması, riskin yükselmesini de beraberinde getiriyor.
Peki sıcak çarpması geçireceğinizi nasıl anlayabilirsiniz? Sıcak çarpmasının belirtileri nelerdir? Birkaçına birlikte göz atalım:
Vücut sıcaklığınız artar
Kalple bağlantılı sorunlar açısından sıcak çarpması, listenin en üst sıralarında yer alıyor. Endişelenmeniz gereken, fakat daha az tehlikeli bir durum olan ısı bitkinliği yaşandığında, vücut sıcaklığınız maksimum 38.8 santigrat dereceye yükselebiliyor. Sıcak çarpmasında ise bu miktar 40.5 santigrat derecenin üzerine çıkabiliyor. Vücut sıcaklığınız artış gösterdiğinde ise cildiniz kırmızı renge bürünüyor ve vücudunuz soğumaya çalışırken kalbiniz çok daha hızlı çarpmaya başlıyor.
Organlarınız çöker
Vücut sıcaklığınızın yükselmesi, bazı organlarınızın kendilerini kapatmaları ile sonuçlanabilir. Böbrekler, karaciğer, kalp ve beyin etkilenebilir. Böbreklerinizde meydana gelen hasarı, idrarınızın kırmızı renkli olması ile anlayabilirsiniz.
Ciddi sersemlik yaşarsınız
Sersemleme, kafa karışıklığı ya da hezeyan gibi durumlar sıcak çarpmasının en önemli işaretlerindendir. Bu belirtiler, hayati tehlikenin oluşmaya başladığının sinyalleri olabilir. Bu aşamayı geçen insanlarda ölüm oranının yüksek olduğunu (%70) belirtmekte fayda var. Eğer kendinizi iyi hissetmiyorsanız, hiç ama hiç vakit kaybetmeden iç mekana geçmeniz gerek.
Mideniz bulanır
Sıcak çarpmasının en yaygın semptomları arasında mide bulantısı gelir. Ancak, bitkinlik ve kusma, aynı zamanda kalp krizi geçirileceğinin de belirtileri olabilir. Sıcak çarpması kendi başına ciddi bir durum olduğundan, erken aşamada fark edilirse direkt serin bir yere geçilmeli, bol sıvı ve elektrolit içeren sporcu içecekleri alınmalıdır. Bu işlemler yapıldığı taktirde kişinin kendisini daha iyi hissetmeye başlaması gerekir.