Zorlanacaksınız. Fakat sonuç da alacaksınız.
Kilo vermeyi yürekten istediğinizi ve tartıda o sihirli sayıya ulaşmak için neleri değiştirmeniz gerektiği konusunda aklınızda en ufak bir soru işareti bile yok. Fakat aynı zamanda hedefe giden yolun çilelerle dolu olacağını biliyorsunuz. Hatta ulaştığınız kiloyu korumanız da hiç kolay olmayacak; farkındasınız. Hele bir de motivasyon sorunu yaşıyorsanız, hedefleriniz size daha da ulaşılmaz gelecek.
Korkuya yer yok: Motivasyonunuz yerlerdeyken bile zayıflama hedeflerinize ulaşmanıza yardım etmek için sözü uzmanlara bırakıyoruz.
İşte adım adım sizi hedefinize ulaştıracak tavsiyeler:
1- Neden kilo vermek istediğinizi düşünün
Yummly’de beslenme ve wellness departmanlarının liderliğini yürüten Dr. Edwina Clark, insanların bazı zamanlarda ilk etapta bir şeyleri ne için değiştirmeye koyulduklarına dair zihinlerinin bulandığını, bundan ötürü de motivasyonlarını yitirdiklerini söylüyor. Zayıflama isteğinizi tetikleyen neden, mümkün olduğunca spesifik ve kendine has olmalı. Bu size ilk başlarda hız kazandıracağı gibi, zayıflama mücadelenizin ilerleyen safhalarında zorluklarla karşılaştığınızda da geçmişe dönüp yola neden çıktığınızı hatırlatacaktır.
2- Engelleri tespit edin
Clark, motivasyon düşüklüğünün, yorgunluk, aşırı stres ya da bunalmışlık gibi diğer faktörlerin bir semptomu olabileceğini söylüyor.
Kendinizi neden demotive hissettiğinizi araştırın ve savaşa tekrar başlamak için yeni stratejiler geliştirmeye çalışın. Hedefinize ulaşma yolunda gözünüzü korkutan şeyleri düşünün. Başaramamaktan mı korkuyorsunuz? 5 dakika ya da daha kısa sürecek aksiyonlarla başlayın. Örneğin smoothie hazırlayabilir ya da meditasyon yapmayı deneyebilirsiniz.
Küçük de olsalar, atacağınız ilk adımlar, hedeflerinize ulaşma yolunda size ilk yardım eden şeyler olacak ve kendinize olan güveniniz de zaman içerisinde artacak.
3- Beslenme günlüğü tutun
“Kim uğraşacak.” demeyin: Bir plan yaratmanız, hele bir de yolun başında kafanızda en ufak bir fikir bile yoksa, size yardımcı olacaktır. Beslenme günlüğü tutun. Bu sayede, gün içerisinde yediğiniz şeyler ya da alışkanlıklarınız konusunda kontrolünüzü geliştirmiş olursunuz. Bunun sonucunda da, halihazırdaki beslenme planınızda küçük değişiklikler yapmak için motivasyon kaynağı yaratmış olacaksınız.
Diyetisyen Nancy Snyder, bugüne kadar uygulamakta olduğunuz beslenme planını rafa kaldırıp, yerine tamamen yeni bir beslenme programı getirmektense, halihazırdaki beslenme planınızda küçük modifikasyonlar yapmanın daha uygun ve aynı zamanda da öğretici olacağını söylüyor. Zaman içerisinde de kendi ilerleyişinizi hissedecek, uzun vadede de motivasyonunuzu korumuş olacaksınız.
4- Kilo ile alakası olmayan hedefler koyun
Beverly Hills’teki Center for Weight Loss and Nutrition’da direktörlük görevi üstlenen Dr. Adrienne Youdim, “Rakamlara takılıp kalmanız, kilo vermenizin durduğu ya da beklenilenin çok altında olduğu zamanlarda çileden çıkmanıza yol açacaktır.” diyor. Bu durum ise uzun vadede emeklerinizi sabote edecektir.
Kilo ile alakası olmayan, küçük hedefler belirleyin. Örneğin, öğleden sonra içtiğiniz kolanın yerine su içmeyi, akşam yemeğinin ardından kısa bir yürüyüşe çıkmayı ya da öğünlerinizin yanına biraz da sebze eklemeyi deneyin. Bir anda yüzlerce hedef de koymayın: Sabırlı olun, işi zamana yayın ve tek bir zamanda tek bir hedefe odaklanın.
Hayatınızı bir anda toptan değiştirmeye çalışmak oldukça zordur ve hüsranla sonuçlanması hiç de olasılık dışı değildir. Küçük hedefleri teker teker koyun; onları teker teker gerçekleştirin. Bu sayede başarmanın da zevkini tadacaksınız ve kendinize olan güveniniz de artmış olacak.
5- Hedefinizi kuşatın
Herbalife’da beslenme direktörlüğü görevi üstlenen Susan Bowerman, “İlk hedefinizin ne olacağını bir kez belirledikten sonra, geriye tüm parçaları birleştirip ona ulaşmak kalıyor.” diyor.
Eğer ilk hedefiniz her gün sağlıklı 3 öğün yapmaksa, yapmanız gerekenler güzel tarifler bulmak, ihtiyaçlarınıza göre sağlıklı alışveriş yapmak, yemek kapları temin etmek ve yemek hazırlamak için zaman yaratmaktır. Sizi hedefinize ulaştıracak tüm parçalara sahip olduğunuz zaman, kendinizi ister istemez hedefinize doğru yürürken bulacaksınız.
6- Gelişiminizi kaydedin
Kötü bir alışkanlığı iyisi ile değiştirmek, biraz zaman alacaktır. Yeni alışkanlığınız size doğal ve rahat gelene kadar, pratik yapmaya devam edin. Aynı zamanda, yeni alışkanlıklarınızı ve yarattıkları sonuçları kayıt altında tutun. Hedefiniz ne kadar önemsiz olsa bile, onu başarabilmek için denemekten vazgeçmemelisiniz.
7- Yenilgiler şevkinizi kırmasın
Mağlubiyetler hep olacak. Bundan kaçış yok. Peki siz, mağlubiyetlerin sizi yıldırmasına izin mi vereceksiniz? Yoksa onlardan ders mi çıkaracaksınız?
Siz ikincisini yapın. Değiştirmeye çalıştığınız alışkanlıklarınız uzun süredir sizinleydi. Bunu unutmayın. O yüzden kesin zafere ulaşmak o kadar da kolay olmayacak. Yenildiniz mi? Hata mı yaptınız? Kendinizi bırakmayın, bir daha yenilmemek için ne yapabilirsiniz, ona odaklanın. Zaman içerisinde etkilerini hissedeceksiniz.
8- Hedeflerinizi esnek tutun
Başta bir hedef koydunuz diye, o hedef orada katı bir kesinlik olarak kalacak diye bir şey yok. Seçtiğiniz hedef konusunda esnek olmayı başarabilmek ve kendinizi yeni değişimlere sürekli olarak adapte edebilmek, işin kilit noktası. Eğer hedefiniz eskisinden daha çekici görünmek ise, bu hedefi daha küçük parçalara bölmek ve küçük adımlarla ilerlemek, hedefinizden uzaklaşıp yenildiğiniz anlamına gelmeyecektir. Ayrıca şunu da ekleyelim: Hedefinize tam gaz koşmaktansa, adım adım ilerlemek daha iyi olacaktır. Bowerman, danışanlarına kilo vermenin bir yolculuk olduğunu, varış noktası olmadığını sık sık hatırlatıyor. Eğer alışkanlıklarınıza daha çok eğilir, tartıların ne söylediğini daha az takarsanız, kilonuz zaten zaman içinde düşüşe geçecektir. Bu da emin olun motivasyonun kralı demek.