ŞİFRE KONUSUNDA BU HATALARA DÜŞMEYİN

Şu “qwerty1234” çılgınlığını bir kenara bırakabilir miyiz?

teknoloji-sifre

37 ayrı hesap için 37 ayrı şifre belirleyip, hepsini aklında tutmayı kimse istemez.

Bu yüzden de insanlar genellikle bir şifre belirleyip, birçok sitede aynı şifreyi kullanıyorlar. Tehlikeler de burada başlıyor. Çünkü şifreniz bir kere ele geçirildiği zaman, hackerlar birçok hesabı zincirleme şekilde çalabiliyorlar.

Hackerlar’a geçit vermemek için şifre belirleme konusunda neler yapılabilir? Yapılabilecek ilk şey, genel bazı hatalardan uzak durmak.

Siz de bu 5 hatadan uzak durun, şifrenizi garanti altına alıp kötü niyetli insanlara geçit vermeyin.

Yaygın kullanılan bir şifre kullanmak

Güvenlik şirketi SplashData, her yıl Amerika ve Avrupa’dan şifre toplayarak en sık kullanılan kodları inceliyor.

5 yıl üst üste şampiyon olan şifre ne olabilir?

Hemen söyleyelim: “123456”.

İkinci sırada hangi şifre geliyor dersiniz?

Tahmin etmek zor değil: “Qwerty”.

İşin ehli hackerlar, en sık kullanılan şifreleri (tabii ki birçok kombinasyonları ile birlikte) otomatik giren programlar kullanarak hesabınızı çalmaya çalışıyorlar.

Peki sağlam bir şifre nasıl oluşturulabilir?

En güvenli şifre, 15 karakterden oluşan ve içerisinde semboller, rakamlar ve harfler barındıran olarak tanımlanıyor. Şifre olarak bir cümle seçebilirsiniz. Sadece sizin hatırlayabileceğiniz, rastgele bir şifre olsun. Aralarda büyük harfler de kullanın. Sonuna da bir sembol ekleyin.

Tahmin edilebilir bir şifre kullanmak

LastPass tarafından yapılan bir ankete göre, insanların yarısı şifre olarak soyadlarını kullanıyor. Doğum tarihi, önemli tarihler ya da evcil hayvan isimlerinin şifre olarak kullanılması da oldukça sık rastlanan bir durum.

Fakat bu bilgilere ulaşmak, hackerlar için hiç de zor değil. Eğer hala paticik1234 şifresini kullanıyorsanız, vazgeçin.

Şifreniz başka bir yerde yazılı

Şifrenizi, bilgisayarınızda oluşturduğunuz bir word dosyasında saklamak mı? Daha kötüsünü söyleyelim: Şifrenizi kendinize mail atmak mı?

Mail kutunuzda ya da cihazınızda şifrenizi bulundurmak, oldukça kötü bir fikir. Unutkanlıkla başınız dertteyse, şifrenizi küçük bir kağıda yazın ve evinizin bir yerinde saklayın. Siber suçlular yatak odanıza pek sık uğramazlar.

Sürekli şifre değiştirmek

Araştırmalar gösteriyor ki, sık şifre değiştiren insanlar genellikle zayıf şifreler belirleme eğiliminde oluyorlar. Sağlam bir şifre belirleyip yola onunla devam etmek daha mantıklı.

Güvenlik sorusu kısmını önemsememek

Dünyadaki en karmaşık şifreyi yaratmış olabilirsiniz. Fakat güvenlik sorusunun yanıtı annenizin kızlık soyadı ise tüm emekleriniz boşa gitmiş demektir. Hackerlar için kolay lokmasınız.

İşe biraz yaratıcılık katın. Sorulan sorulara uydurma yanıtlar hazırlayın. Uydurma yanıtları unutmamak için, kağıda yazıp saklama yönteminden faydalanabilirsiniz.

 

BENZER YAZILAR