Ortalama olarak bir sigara 10 nefeste ve beş dakikada tükenir. Ancak bu beş dakikalık hasar esnasında 4.000 çeşit kimyasal madde iç organlarına doğru süzülür. İşte sigaranın zararları
0-10 saniye
İlk nefesi içine çektiğinde duman ağzından geçer ve beyaz dişlerinin üzerinde kahverengi bir tabaka bırakır. Formaldehit ve amonyak gibi toksik gazlar, anında bağışıklık sisteminin uyarılmasına neden olur ve her yönden enflamasyon başlar.
Duman soluk borusuna ulaşır ulaşmaz, solunum sistemindeki mukusu ve işgalci partikülleri temizleyen, silia adı verilen ufak tüycüklerin çalışmasını geçici olarak yavaşlatır. Aynı esnada havada uçuşmakta olan nikotin, akciğerlerindeki milyonlarca kılcal damar vasıtası ile anında kanına karışır.
Nikotin, böbreküstü bezlerine temas ettiği anda bedeninde bir enerji şokuna neden olur. Ardından kan basıncını ve kalp ritmini hızlandıran adrenalin salgısı tetiklenir ve bol miktarda salgılanmaya başlar. Kalbin böyle bir ritimde atarken dinlenemez ve felç riskin yükselir.
Bu arada, dumandaki karbonmonoksit (aynı zamanda araba egzozunda da bulunan toksik bir bileşim) kanına karışmaya başlar. Böylece bedeninin yaşamsal organlarına yeteri kadar oksijen taşıması engellenmiş olur.
Kan dolaşımı yoluyla nikotin beynine ulaşır. Buradaki bazı sinir hücreleri, kendini iyi hissetmeni sağlayan bir nörotransmiter olan dopaminin sağanak yağış şeklinde boşalmasını sağlayarak nikotine karşılık verir.
Beş Dakika Sonra
Dopamin değerleri aniden normal seviyeye düştüğünde, sen farkında olmasan bile bedenin başka bir yükseliş için arzu duyar. Eğer bu açlığı sürekli olarak beslemeye devam edersen, ona bağımlı hâle gelirsin. Bırakmaya çalıştığında ise vazgeçmen epeyce zorlaşır. (Bazı uzmanlar sigaranın da eroin kadar bağımlılık yarattığını düşünüyor.)
Sigara dumanı o anda havaya karışıp gider. Ancak bedenin, sonraki altı, sekiz saat boyunca geride kalan toksik maddeleri temizlemekle uğraşır.
Sonsuza Kadar
İşte sigaranın sana son hediyesi: Katranla kaplanmış, kahverengi akciğerler.
Derleyen: Tuğçe Tekmen