Birçok doktora göre sigarayı bırakmak için ortalama 5 ila 7 deneme gerekiyor. Fakat haklı olmayabilirler. Sayılar daha büyük görünüyor.
Sigarayı temelli bırakman için birçok kez denemen gerekebilir: BMJ Open‘ın yeni gerçekleştirdiği araştırmasına göre sigara içen kişilerin bırakmayı başarması için 30’a yakın denemeye ihtiyaç duyması beklenebilir.
Bu doktorların tarif ettiği 5-7 tahmininden çok daha yüksek.
Peki gerçek sayılar neden bu kadar yüksek?
Araştırmanın yürütücülerinden Dr. Michael Chaiton’a göre 5-7 tahmini, geçmişte sigara bırakmayı deneyen kişilerin hayatlarında hatırladıkları deneme sayısından geliyor.
“İnsanlar tüm hayatlarındaki deneyimleri hatırlamakta zorlanırlar. 20 sene önce sigarayı bırakmayı denediğinizi hatırlamak kolay olmayabilir.”
Öte yandan araştırmada sigara içen kişilerin 6 ay ila 3 sene içerisindeki durumları takip edilmiş ve matematik bir formülasyon ile gelecekte gerçekleştirebilecekleri bırakma denemeleri tahmini olarak hesaplanmış. Bu insanların geçmişteki denemelerini hatırlamalarını beklemekten daha gerçekçi.
5-7 deneme tahmini aynı zamanda hala sigarayı bırakmaya çalışan kişileri ve deneyip de asla başarılı olamayanları da dahil etmiyor.
Sigarayı bırakabilme başarınız ne kadar bağımlı olduğunuzla alakalı.
Bağımlılık seviyesi yüksek olanlar (günde 20 sigaradan fazla içen, uyandıktan sonra yarım saat içerisinde sigara içme isteği duyan), kurtulmakta daha fazla zorlanacaklardır.
Yani bağımlılık seviyesi düşükken bırakmak daha kolay olabilir. Peki ama o noktayı geçtiysek?
İyi haber şu: Çift haneli sayılarda deneme yapıp başarısız olsan dahi sigara bağımlığın seni hayat boyu bağlayacak diye bir durum yok.
Chaiton’a göre bu sadece beklediğinden fazla denemeye ihtiyaç duymana sebep olabilir.
Bu çoklu denemeleri yapan kişilerin 6 ay içerisinde %42 oranında daha başarılı oldukları gözlemlenmiş.
Bu yolda destek alman da önemli. Doktorundan ve sigara bıraktırma merkezlerinden yardım alman işini kolaylaştıracaktır.