Çok seyahat eden, iş yoğunluğu fazla, sürekli stres altında olan kişilerin düzensiz ve kötü beslenmesi kaçınılmaz oluyor. İşte sık seyahat edenler için beslenme önerileri!
Güne kahvaltı ile başlayın ;
Kahvaltılarınızda yaratıcı olun ve rutin , açık büfe , insanı şişiren ve sonradan rahatsız eden kahvaltılardan uzak durun . Onun yerine yulaflı , meyveli , doğal bal ile lezzetlendirebileceğiniz ve küçük bir kap ile yanınızda her yere götürebileceğiniz karışımlar hazırlayın . Bir başka gün içerisine yeşillik ve protein kaynağı bir besin ekleyerek muhteşem lezzetli bir omlet hazırlayabilirsiniz.
Öğünlerde protein ağırlıklı beslenme gün içerisinde tok kalınmasını sağlar. Izgara, haşlama veya fırında pişmiş etleri yemeği tercih etmeliyiz. Yağda kızartılmışlardan tamamen uzak durulmalı.
Hava değişikliği ve sürekli oturma pozisyonu bağırsak hareketlerini etkilemektedir.
Bağırsak hareketleri için;
Öğünlerin bir tanesinde mutlaka sebze veya tahıllı besinlertüketmeye gayret göstermeliyiz.
Ziyaret edeceğimiz yerleri mümkün olduğunca yürüyerek gitmeyi tercih etmeliyiz.
Gün içerisinde yeşil çay bağırsak hareketlerimizi hızlandıracaktır.Sabah veya akşam 1 kupa tüketebilirsiniz.
Öğün aralarında kayısı- erik -incir – armut yemek bağırsak çalışımına yardımcı olur.
Akşam ise olabildiğince hafif yemelisiniz anca özel bir yemek , davet veya yeni tadılacak tatlar söz konusu ise kendinizi sıkmadan yemeğenizi yiyerek üzerinden 1-2 saat civarında süre geçtikten sonra 40-50 dk lık tempolu bir yürüyüş yapabilirsiniz.
Seyahatte sıvı ihtiyacının karşılanması
Genelde seyahat halindeyken sık tuvalete çıkmamak için sıvı tüketimi çok azalmaktadır. Seyahat boyunca en az 1.5-2 litre su içilmelidir. İçilen 1.5-2 litre su dolaşım sisteminin, bağırsak sisteminin daha düzenli çalışmasını sağlar.
Şekerli içeceklerden kaçınarak , sularınızı meyveler ile tatlandırabilirsiniz.
Beslenme Uzmanı AYŞE SERRA YÜCEL