Soda hakkında en çok merak edilenleri araştırdık.
Birçok kişinin kafasında soda hakkında soru işaretleri mevcut. Su sevdalıları özellikle soda tüketimi konusunda oldukça hassaslar ve sağlığa sanıldığı kadar yararlı olmadığı düşüncesindeler. Bazıları için ise soda içmek vazgeçilmezler arasında bulunuyor. Biz de bu konu hakkındaki bazı soru işaretlerini aydınlatmak istedik. İşte soru cevap şeklinde, soda hakkında bilmeniz gerekenler:
Su kadar etkili mi?
Soda içerisindeki kabarcıklar, vücudunuzun nemi emebilmesinin önünde bir engel teşkil etmiyor. Dahası, yoğun bir antrenmanın ardından soda içmenin normal su kadar yararlı olduğu da bir çalışmada kanıtlanmış durumda.
Dişlere ve kemiklere zarar verir mi?
H2O ile CO2’nin bileşiminden oluşan karbonik asit, yüksek konsantrasyonlarda diş minesinin zedelenmesine neden olabilir. Ancak Facebook gönderilerinde rastladığın kadar endişelenmenize gerek yok. New York City diş hekimlerinden Timothy Case, “Her gün 6 tane soda içmediğiniz sürece, dişleriniz koruma altında demektir.” diyor. Dahası, sodanın kemiklerdeki mineral yoğunluğuna olumsuz etkisi olup olmadığının araştırıldığı bir çalışmada da soda aklanmış olarak karşımıza çıkıyor.
Şişkinlik yapar mı?
Soda içme işinin biraz abartılmasının şişkinliğe neden olduğu doğru. Ancak bu özelliği, uzun vadede tartılarınız için avantajlı bir durum olabilir. Ciddiyiz: Araştırmacılar, karbonatlı suyun özellikle aç karnına tüketildiğinde normal sudan daha doyurucu olduğunu belirtiyor. Kendinizi ne kadar tok hissederseniz, atıştırmalıklara da o kadar az yönelirsiniz. Sadece yapay tatlandırıcılarla doldurulmuş olan sodaları seçmediğinizden emin olun yeter. Çünkü tatlandırılmış sodalar şeker aşermelerini de tetikleyebilir.
Mide ekşimesi yapar mı?
Araştırmacılar, soda tüketiminin reflü sorununa yol açtığı fikrini çürüttüler. Ancak yine de dikkatli olmanız lazım. Halihazırda mide ekşimesi sorununuz bulunuyorsa, özellikle de öğünlerde sade su içmeyi tercih etmeniz gerekiyor. Çünkü mide ekşimesi sorunu olanlarda soda tüketimi özofagusun alt bölümünü gevşetiyor ve asitlerin yemek borusundan geçişini kolaylaştırıyor.