Soğuk algınlığı ve grip arasındaki farklılıkları bilmiyorsan hastalığını tedavi edemezsin.
Solunum yolu hastalıklarının çok sık yaşandığı kış aylarında, soğuk algınlığı ile gribi birbirine karıştırıp gereksiz yere antibiyotik kullanıyorsan vücudun için yararlı bakterileri öldürüyor olabilirsin.
Soğuk algınlığına 100’den fazla virüs sebep olabilir ve bu virüsler ortalama olarak yılda iki ile dört kez yetişkinleri, altı ile 10 kez de çocukları hasta eder. Soğuk algınlığı yavaş seyreden bir hastalık olup, boğaz ağrısı, hapşırma, burun akıntısı, burun tıkanıklığı ve hafif öksürük gibi belirtilerle kendini gösterir. Grip enfeksiyonu ise birkaç saat içinde aniden ortaya çıkan yüksek ateş ile birlikte şiddetli baş ağrısı ve tüm vücutta yaygın kas ağrısı, ağır halsizlik ile kendini gösterir. Boğaz ağrısı, burun akıntısı ve tıkanıklığı gibi üst solunum yolu şikâyetleri gripte hafif olur. Ancak soğuk algınlığı ile arasındaki en önemli fark yüksek ateştir.
Alerjik olan kişiler üst solunum yolu enfeksiyonu şeklinde seyreden soğuk algınlığına daha çok yakalanırlar ve bu hastalık sinüzit veya orta kulak enfeksiyonuna daha sık neden olur. Alerjik hastalar dışında soğuk algınlığında korkulacak bir tablo yoktur.
Grip ve soğuk algılığının tedavisi
Virüslerin neden olduğu grip ve soğuk algınlığı hastalığının tam bir tedavisi bulunmuyor. Ancak istirahat, bol sıvı alımı ve aspirin harici ateş düşürücü ve ağrı kesiciler kullanılabilir. Diğer yandan grip enfeksiyonunda kesinlikle aspirin kullanılmaması gerekir. Virüsler nedeniyle oluşan enfeksiyonlarda antibiyotikler de etkisizdir. Dolayısıyla gereksiz antibiyotik kullanımı antibiyotik direncine neden olur. Doktor önerisi olmadan antibiyotik kullanılmaması gerekir.
Gripte ne zaman doktora gitmek gerekir?
Risk grubunda olan hastalar (2 yaş altı çocuklar, 65 yaş üstü erişkinler, kronik kalp ve akciğer hastaları) grip belirtileri olduğunda hiç beklemeden doktora başvurmalı. Risk grubunda olmayan hastalar ise aşağıdaki şu belirtiler olduğunda gitmeli:
Ateş 3 gün içinde düşmemiş.
Birkaç gün içinde düşüp sonra tekrar yükselmiş.
Genel durum bozulmuş ve virüsün üzerine daha ağır seyreden bakteri enfeksiyonu eklenmiş.
Basit soğuk algınlığı tablosunda ne zaman doktora başvurmak gerekir?
Belirtiler genellikle 10 gün içinde azalarak geçer. Burun tıkanıklığı, burun akıntısı veya balgamlı öksürük 10 gün içinde tam geçmemişse bakteriyel bir enfeksiyon olasılığına karşı doktora gidilmesi gerekir.