SOĞUK HAVADA CİLT GÜZELLİĞİ

Kuru cilt sorunu güzelliğini bozmasın.

Hem sağlığı hem de güzelliği yansıtan, dış ortamla vücut arasında bariyer görevi gören deri, mevsimsel değişiklerden direkt olarak etkilenir. Zorlu kış koşullarında, ısının düşmesi, soğuk ve rüzgârlı hava, derinin yeteri kadar nemlenmesini engeller. İç mekânlarda ise ısıtma sistemlerinin ortamın nemini azaltması, kalın yorgan ya da elektrikli battaniye kullanmak, pencereleri sıkı sıkıya kapalı tutmak deriyi susuz bırakır.
Kış mevsimi deri hastalıklarını tetikleyebilir.
Kış aylarında daha hassas hale gelen, dayanıksız hale gelen deri, soğuk havalarda kan dolaşımının da yavaşlaması sonucunda kuruyup pul pul olur ya da çatlayarak daha gergin, kaşınan, kızaran ve kabalaşan bir hal alabilir. Eğer genetik olarak hassas bir deriye sahipsen, bu bulgular daha da abartılı bir şekilde görülür. Ayrıca çeşitli egzama türleri ve sedef hastalığı gibi deri hastalıklarının başlaması da söz konusu olabilir.
Cildin ışıltısını kaybedebilir.
Deri, sert kış koşullarından fiziksel olarak etkilendiği gibi, ruhsal olarak da etkilenir. Soğuk ve kapalı havalar hafif bir depresyona, harekette kısıtlılığa, metabolizmada yavaşlamaya yol açar. Bunların sonucunda ışıldaması azalmış, matlaşmış, tonunu kaybetmiş, gözenekleri genişlemiş bir cilt ortaya çıkar. Ancak her şeye rağmen kış mevsiminde de parlak ve pürüzsüz bir cilde sahip olman mümkün.
Sık ve çok sıcak su ile yıkanma
Sıklıkla yıkanmak ve yıkanırken çok sıcak su kullanmak deri yağlarını azaltarak derinin daha fazla kurumasına neden olur. Deri kaşınır, kızarır, hatta kuruluk egzaması gelişebilir.
Banyo sırasında ve sonrasında kremli ürünler kullan
Banyo sırasında kullanılan ürünlerin kremli olması, özel banyo yağlarının kullanılması ve banyo sonrasında deri nemliyken bir nemlendirici balsamın tüm vücuda uygulanması cilde ihtiyacı olan nemi kazandırır.
Güneşten korun.
Soğuk havadan daha az etkilenmek için, dışarı çıkarken,  güneş koruyucu özelliği olan bir nemlendirici kullanılmalı. Ayrıca mümkün olduğu kadar açıkta kalan bölgelerin şapka, gözlük, eldiven, atkı ile örtülmesi gerekir.
Ellerine özen göster.
Hem yaşlanmasını engellemek, hem de gelişebilecek el egzamalarını önlemek amacıyla sık suya maruz kalan ellerimizi günde beş kez yağlandırıcı ürünlerle nemlendirmek ve ev işlerini eldiven ile yapmak doğru olur.
Dudak kuruması ve çatlamasını önle.
Dudaklarını günde beş kez vazelinle nemlendirmek, kuruma ve çatlamaları önler.
Beslenmene dikkat et.
Bol su içmek, taze meyve ve sebze tüketmek, ceviz, fıstık, fındık, kuru kayısı ve havuç yemek cildin ekstra nemlenmesini sağlar.
Yünlü ve sentetik kıyafetlerin deriye direkt temasını engelle.
Yünlü ve sentetik kıyafetlerin deriye direkt temasını engellemek, kaşıntı ve kuruluğu azaltır.
Cildin için uygun nemlendiriciyi seç.
Yüzdeki kuruluk, gözaltındaki morluklar, torbalaşma ve matlaşma kişiyi daha yaşlı göstereceğinden uygun bir nemlendirici kullanmak gerek. Kendi deri özelliğine göre seçeceğin nemlendiriciyi mutlaka doktoruna da danış. Senin tipine uygun olmayan ürünler deriye daha da zarar verir.
Vitamin ve hyalüronik asit içeren ürünlerle lifting tedavisi yaptır.
Matlaşmış, kurumuş ciltleri toparlamak için vitamin ve hyalüronik asit içeren ürünlerle lifting tedavisi yaptırmak, hem yaşlanmayı engeller hem de cilde ışıltı verir.

Memorial Etiler Tıp Merkezi Dermatoloji Bölümü’nden Uz. Dr. Zerrin Baysal

BENZER YAZILAR