Akan burnunuzun ve durmak bilmeyen öksürüklerinizin sorumlusu soğuk hava mı değil mi bakalım…
Çocukken anneniz soğuk havalarda hasta olmayasınız diye sizi kat kat giydirirdi. Okula gittiğiniz ya da dışarıda arkadaşlarınızla oynadığınız zamanlarda da üzerinizdekileri çıkarmamanız konusunda sürekli uyarılarda bulunurdu. Büyüdünüz ve bu tavsiyelere kulak asmaz oldunuz. Çünkü sonuçta hastalıklara soğuk hava değil, virüsler ve bakteriler sebep oluyor; değil mi?
Pek de değil. Öyle görünüyor ki, anneniz meselenin başından beri haklıymış. En azından yeni bir çalışmanın iddiası bu.
İsveç ve İskoçya’dan araştırmacılar, 3 yıllık bir süre boyunca 20.000 insan üzerinde bir dizi araştırmada bulundular ve ardından yerel hava durumlarını analiz ettiler. Elde edilen sonuçlara göre, virüsler ve bakteriler, nem miktarının az olduğu ve havanın soğuk olduğu koşullarda daha fazla yayılıyordu. Başka bir deyişle, kış mevsimi, grip sezonunun startını veriyordu.
Virüsler (örneğin gribe neden olanlar gibi) sıvı partiküller aracılığı ile yolculuk yapıyorlar ve kuru, soğuk koşullarda hayatta kalma şansları da artmış oluyor. Bu tarz havalarda virüslerin transferi de kolaylaşıyor.
Yani, havaların soğuması ile birlikte hasta olma şansınız da yükseliyor. Fakat havaların soğuması tek etken değil. Başka etkenlerden de söz etmek mümkün.
Mesela mı? Hava sıcaklığı düştüğünde, mukoza üretiminiz artıyor. Buna bağlı olarak, hasta olmasanız bile burun çekmeleriniz, burun tıkanmalarınız ve öksürükleriniz artabiliyor. Fakat hasta olduğunuzda, mukoza virüs transferi için başlıca araç oluveriyor.
Yani, hapşırdığınızda ya da burnunuzu temizlediğinizde, havaya önemli miktarda virüs yaymış oluyorsunuz. Soğuk ve kuru hava da virüslerin bir sonraki kurbana ulaşması konusunda elinden gelen gayreti gösteriyor.
Kışın hastalıklardan korunma konusunda bu yüzden daha dikkatli olmanız gerek. Sık sık ellerinizi yıkayın, bol su için ve hasta kişilerden mümkün olduğu kadar uzak durmaya gayret edin.
Fakat annenizin hastalık konusunda verdiği tavsiyeler arasından bir tanesi, aslında işinize yaramıyor diyebiliriz. Isındığınızda, daha az mukoza üretiyorsunuz ve hastalığınızı başkalarına bulaştırma ihtimali düşüyor. Konu sizin sağlığınıza geldiğinde ise, üzerinize giyeceğiniz fazladan bir kat kıyafet sizi daha fazla koruyamıyor. Ağzınızı ve burnunuzu kapatan ve daha fazla bakteri girişini önleyen bir kıyafet değilse tabii…
Yine de tüm ofisi öksürükleriyle inleten adam olmak istemezsiniz. Eğer hastaysanız, hastalığınızı diğerlerine bulaştırmama konusunda dikkatli olmalısınız. Öksürürken ya da hapşırırken dirseğinizle kalkan oluşturmanız, virüslerin ve bakterilerin diğer insanlara bulaşmasını önleyecektir. Evde dinlenme hakkınızı kullanmaktan da çekinmeyin.