Sonbahar Meyve ve Sebzelerinin Faydaları

Sonbahar hızlıca geldi. Market ve pazarların sebze ve meyveleri neredeyse yeni mevsim ürünleriyle tamamlandı diyebiliriz. Bakalım bu mevsim sebze ve meyvelerinin besin değerleri nasıl?

Hurma
Lif, yağ ve proteinler açısından zengindir. Hurmada sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum, demir, kükürt, fosfor ve klor da bulunmaktadır. Hurma ayrıca A vitamini, betakaroten, B1, B2, B3 ve B6 vitaminlerini de içerir. Özellikle Orta Doğu’nun en çok sevilen tatlı meyvesidir. Hurmanın, kalp ve damar hastalıklarından korunmada etkili rol oynadığı, kansere karşı koruyucu olduğu, boğaz ağrısını kestiği, bronşit, öksürük ve soğuk algınlığı şikayetlerini giderdiği bilinmektedir.

Greyfurt
Greyfurt, C vitamininin mükemmel kaynağıdır ve bağışıklık sisteminin desteklenmesinde yardımcıdır. Soğuk algınlığı semptomlarını azaltmaya yardımcıdır. Günlük C vitamini ihtiyacının yüzde 75’ten fazlasını almanızı sağlar. Portakala göre biraz daha keskin tadı olan greyfurt salatalarda, taze meyve sularının içinde ve avokadoyla birlikte kullanılabilir. Diyet lifi, A vitamini, potasyum, folat ve B5 vitamini için iyi bir kaynaktır. Likopenin önemli bir kaynağı olan greyfurt, anti-tümör aktiviteye sahiptir ve hücreye zarar veren serbest radikallere karşı savaşta kapasitesi yüksektir. Greyfurt çözülebilir lif olan pektin içerir, kolesterolü düşürücü etkisi vardır.

Kivi
Kivi, portakaldan daha yüksek C vitaminine sahiptir. 100 gramında ortalama 100-400 mg. C vitamini bulunur. C vitamini içeriği yüksek meyve tüketen bireylerde solunum sistemi hastalıkları görülme oranı daha düşüktür. Ayrıca magnezyum içeriği bakımından da en zengin meyvedir. Yüksek potasyum ve düşük sodyum miktarıyla meyveler arasında ön sıralarda yer alan kivi, E vitamini, bakır, fosfor, B2 vitamini ve A vitamini bakımından da iyi bir içeriğe sahiptir.

Armut
İçerdiği fosfor ve B vitaminiyle zihinsel yorgunluğu giderir. Çözünür lif sayesinde kan kolesterol seviyesini dengeler. Çözünmeyen lifse bağırsakların düzgün çalışmasını sağlar. C vitamini ve bakır içeriği oldukça yüksektir. Her iki besin öğesinin de antioksidan etkisi olup vücudu serbest radikallere karşı korur.

Mandalina
Turunçgiller grubunda yer alan mandalina, C vitamini ve beta karotenin çok iyi bir kaynağıdır. İçerdiği fosfor ve B vitaminiyle zihinsel yorgunluğu giderir. Çözünür lif sayesinde kan kolesterol seviyesini dengeler ve çözünmeyen lifi ise bağırsakların düzgün çalışmasını sağlar. Yüksek orandaki potasyum içeriğiyle tansiyonu düşürmeye yardımcı olur. Kılcal damarlardaki kan dolaşımını hızlandırır.

Nar
Minik, kırmızı, aynı zamanda çok güçlü antioksidan aktivite gösteren tanelere sahip olan nar, C vitamini ve folat kaynağıdır. Nar suyu, kırmızı şaraptan daha yüksek bir antioksidan kapasitesiye sahiptir. 100 ml. nar suyu, 100 ml. kırmızı şaraba veya 100 ml. yeşil çaya göre 2-3 kat daha fazla antioksidan kapasite gösterir. İçeriğinde bulunan besin öğeleriyle kolesterolü düşürür, kalp sağlığını korur ve antioksidan içeriğinin gücüyle de kansere karşı koruyucu etki yaratır.

Brüksel Lahanası
C vitamini, K vitamini, folat, beta karoten, B6, B1 vitamini ve diyet lifinin çok iyi bir kaynağıdır. Yaklaşık 160 gram Brüksel lahanası günlük C vitamini ihtiyacının tamamını karşılamaktadır. Balsemik sirkeyle salatalarda çok uyumlu bir tat yakalar. Cilt sağlığı için önemli bir antioksidan olan C ve A vitaminini yüksek miktarda içermesi, bireylere büyük bir avantaj sağlamaktadır.

Karnabahar
C vitamininin çok iyi bir kaynağı olan karnabahar, aynı zamanda folat, B5, B6 vitamini, potasyum, manganez ve omega-3 yağ asidi için de iyi bir kaynaktır. İçeriğindeki bitkisel mikro besin öğeleri sebebiyle kansere karşı koruyucu etki göstermektedir. Prostat, kolorektal ve akciğer kanseri risklerini azaltmaktadır.

Bal Kabağı
A vitamini yönünden zengindir. Lif, C ve K vitamini, demir ve manganez içeriği oldukça yüksektir. Aynı zamanda E vitamini, B vitaminleri, magnezyum, potasyum ve fosforun da iyi bir kaynağıdır. Yarım su bardağı balkabağı, beta-karoten miktarının tamamını karşılar. Tatlı olarak karşımıza çıkabileceği gibi çorbasını ve fırında zeytinyağlı olarak yemeğini yapmayı da deneyebilirsiniz.

Pırasa
Pırasa, sarımsak ve soğan gibi allium sebzeler grubunda yer alır. Posa miktarı yüksek olduğu için bağırsakların çalışmasına yardımcıdır. Manganezin çok iyi bir kaynağı olmakla birlikte içeriğinde bol miktarda C vitamini, demir, folat ve B6 da bulunur. Vücutta, oksidatif stresi ve inflamasyonu azaltıcı etki gösterir.

BENZER YAZILAR