SOSYAL MEDYA: TOPLUMDAN SOYUTLANIYOR MUYUZ?

Gün boyu internette zaman geçiriyoruz. Ve nedense hepimiz yalnızız…

cep-telefonu

Sosyal medyanın çıkış amacı, insanları bir araya getirmekti. Fakat Pittsburgh Üniversitesi’nin yeni çalışmasına göre, sosyal medya tam tersi etkide bulunuyor. Özellikle de genç nesil üzerinde.

Söz konusu çalışmada, günde en az 2 saatini sosyal medyada geçiren  19-32 yaş arasındaki genç insanların kendilerini 2 kat daha yalnız ve arkadaşlarından izole hissettiği sonucuna varıldı.

Bu, toplumsal soyutlanma ile sosyal medya arasındaki ilişkiyi inceleyen ne ilk ne de son çalışma. Fakat bunun geniş çaplı ilk çalışma olduğunu söyleyebiliriz. Amerika Birleşik Devletleri’nin çeşitli yerlerinden 1.800 kişinin katılımı ile gerçekleştirilen araştırmada, katılımcılara Twitter, Facebook, Reddit, Vine, Snapchat, Google Plus, YouTube, LinkedIn, Instagram ve Tumblr kullanım sıklıklarına dair bir dizi anket çalışması uygulandı. Söz konusu sosyal platformları haftada 58’den daha fazla ziyaret eden katılımcıların toplumdan soyutlanma hislerinin çok daha yüksek olduğu sonucuna varıldı.

Sosyal medyada arkadaşlarınızın paylaşımlarını takip edip, birbirleriyle kurdukları etkileşimi izleyebilirsiniz. Buraya kadar sorun yok. Fakat tüm bu etkileşim trafiği, kendinizi daha da yalnız hissetmenize de yol açabilir. İhtimaller çeşitli; fakat yalnız hissetme ihtimali her daim orada bir yerlerde sizi bekliyor olabilir.

Çalışmanın genç insanlar üzerinde gerçekleştirildiğini, yani, sonuçlarının herkes için genellenemeyeceğini de ekleyelim.

Ayrıca toplumdan soyutlanmamak için Facebook hesabınızı kapatmanız gerektiğini de söylemiyoruz. Fakat arkadaşınızın fotoğrafını beğenip geçmekten ziyade, ona telefonla ulaşıp bir buluşma ayarlasanız, eminiz ki kendinizi çok daha iyi hissedeceksiniz.

 

BENZER YAZILAR