1/ Yağ Dondurma
Genellikle çocuklarda görülen geçici hastalıklardan soğuk pannikülit’ten esinlenen (deri altındaki yağ tabakasında oluşan enflamasyon) Massachusetts General Hospital doktorları, 2008 yılında soğuk lipoliz olarak da adlandırılan kriyoterapi yöntemini buldular.
Saatler süren ilk seans boyunca (belki birkaç seans daha gerekecek ve bunların her biri için hatırı sayılır bir para ödeyeceksiniz), hastanın sorunlu bölgesindeki yağlar, vakum tüpe bağlı iki soğutucu plaka arasında sıkıştırılıyor. Cool- Sculpting yönteminin sıkı savunucularından dermatolog Mathew Avram, hücreleri dondurmanın apoptoz yani programlı hücre ölümünü tetiklediğini söylüyor. Dr. Avram’ın belirttiği üzere, işlemden iki ila üç ay sonra vücudunuz, dondurularak işlevsizleştirilen yağ hücrelerini temizliyor. Bu hücrelerin vücudun başka bir bölümüne mi taşındığı, yoksa klozetten mi akıp gittiği konusuysa belirsiz.
Dr. Avram, kriyoterapinin bedenin yağla kaplı tabakasında yüzde 22 oranında azalma yarattığını gösteren araştırmaları referans gösteriyor. Yine de bu incelme sadece uygulamanın yapıldığı göbek ya da simit bölgesinde gerçekleşiyor.
İŞE YARIYOR MU?
Cleveland Clinic Wellness Institute direktörü Dr. Michael Roizen, bu uygulamanın girişimsel cerrahi bir operasyon olmadığını, FDA (Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi) onaylı olduğunu ama yağ yakma konusunda pek de başarılı olmadığının açık olduğunu söylüyor. “Sağlığınızı tehdit edecek düzeyde yağdan kurtulma konusunda işe yaramıyor” diyor. Dr. Katz enfeksiyon riskine karşı da uyarıyor: “Bunu soğuk yanığı gibi düşünün. Ama bilerek yapıyorsunuz ve vücudun dışında değil, içinde gerçekleşiyor. İşlem sonunda hücresel bir enkaz oluşuyor ve bu enkaz, bakterilerin yerleşmesine engel olan hücre duvarının temelini çürütmüş oluyor.” Ayrıca kaybettiğiniz yağları da geri alabiliyorsunuz. California Üniversitesi araştırmacıları, çok az hastada da olsa, yağ dondurma işleminin paradoksal biçimde yağlı dokuda büyümeye (hiperplazi) neden olabildiğini ve kilo almayla sonuçlanabildiğini buldu.