Sporun Özgürleştirici Gücü

Özel eğitim gereksinimi olan çocuklara el uzatmayı amaçlayan Minik Sporcular projesi, bu yıl 16 ilde 400 çocuğa ulaşmayı hedefliyor.

Çocukları sosyal hayatın içine çekmek ve motor becerileri eğlenerek öğretmek için spor çok güçlü bir araç. Özellikle de farklılıklara sahip çocukları bir araya getirmek için sporun birleştirici gücü yadsınamaz. P&G Türkiye ve Migros’un desteğiyle Özel Olimpiyatlar Türkiye tarafından yürütülen Minik Sporcular Projesi, özel eğitim gereksinimi olan 2-7 yaş arası çocukların temel motor becerilerini geliştirmeye yönelik; eğitici, oyun ve spor odaklı dönemsel bir eğitim programı. Bu yıl üçüncü yılını tamamlayan projenin tek amacı zihinsel engeli olan çocuklara eğitim vermek değil; aynı zamanda engeli olmayan diğer çocuklarla partner yaparak aradaki duvarları yıkmak ve iletişim kurmak.

Special Olympics‘ çatısı altında ‘Young Athletes‘ adıyla dünyada 34 ülkede uygulanan bu programa Türkiye; Migros ve P&G desteğiyle 2015-2016 döneminde dahil oldu. Proje, öğrenme güçlüğü, hareket kısıtlılığı gibi nedenlerden dolayı özel eğitim gereksinimi olan çocukların yedi ayda elde edebileceği motor becerisini sekiz hafta gibi kısa bir sürede sağlayarak özel çocukların psikomotor ve sosyal becerilerinin küçük yaşta gelişebilmesine katkı sunmayı amaçlıyor. Özel çocuklarla herhangi bir engeli bulunmayan partner çocukları aynı çatı altında buluşturan proje, aynı zamanda önyargıların küçük yaşta ortadan kaldırılmasını ve toplumda bir arada yer alabilme becerilerinin geliştirilmesini hedefliyor.

Proje, geçen yıl 13 şehre yayılarak toplam 220 özel ve partner sporcuya ulaştı. Bu yıl ise hedef 16 ilde 400 çocuğa ulaşmak. Böylece Minik Sporcular, üç yılda Türkiye genelinde 600’den fazla özel ve partner sporcuya ulaşmış olacak. Projenin 2016-2017 döneminin sonuçlarıysa oldukça etkileyici. Sonuçlar, projenin hem özel hem de partner çocukların sosyal gelişimine önemli bir katkı sağladığını ortaya koyuyor. Projeye dahil olan özel çocukların velilerinin verdiği yanıtlara göre Minik Sporcular sayesinde; özel sporcuların engeli olmayan herhangi bir arkadaşı olma durumu yüzde 29, spor yapma durumu ise yüzde 49,2 arttı. Diğer yandan, partner sporcu velileri, projenin partner sporculara sağladığı en büyük yararın, kendisinden daha farklı davranışlara sahip olan yaşıtlarının ‘kendilerinden farklı olmadıklarını‘ öğrenmek olduğunu belirtti. Velilerin verdiği yanıtlara göre; zihinsel engellilerle partner sporcuların arkadaşlık kurma durumu ise yüzde 35,6, birlikte spor yapma durumu ise yüzde 41,9 arttı. Sonuç olarak, hem özel hem de partner çocukların velileri projenin sürmesinin kendileri için değerli olduğunu belirtiyor.

Yazı: Gamze Kantarcıoğlu

BENZER YAZILAR