Performans artırıcı ilaçların kötü olduğunu biliyorsunuz. Aslında düşündüğünüzden çok daha kötüler. İşte steroid kullanımının zararları, etkileri, hasarları.
Düzenli olarak ağırlık çalışıyorsanız, steroid kullanma fikri büyük olasılıkla aklınızdan geçmiştir. Sonuçta bunca zamandır çaba sarf ediyordunuz, neden ödülleri toplamayasınız ki?
Aslına bakılırsa, Endocrine Reviews’da yayımlanan bulgulara göre, steroid kullananların birçoğu hacim kazanmak isteyen sıradan bireyler. Belirli rakam vermek bu noktada zor, fakat tahminlere göre, eğlence amaçlı güç antrenmanı yapan erkeklerin neredeyse yüzde 20’sinin antrenman geçmişlerinin bir noktasında anabolik steroid aldığı görülüyor.
Houston Methodist Hastanesi’nin spor hekimi Dr. Vijay Jotwani, “Antrenman programlarından daha hızlı kas kazanımı elde etme isteğinin, insanların anabolik steroid kullanmayı seçme sebepleri arasında ilk sırayı aldığını görüyorum” diyor. Özellikle de spor salonunda steroid kullanarak hızlı sonuçlar alan diğer kişileri görüyorsanız, bunun cazibesi sizin için oldukça yüksek olabilir.
Ancak popüler olmaları, steroidlerin güvenli olduğu anlamına gelmiyor. İşte, ağırlık çalışan herkesin bilmesi gereken steroidlerin yedi yan etkisi:
1 Akne.
Steroidler iki şekilde cildinizi mahvedebilir. İlk olarak, yağ bezlerinin daha fazla yağ ve kolesterol üretmesine neden olurlar, bu da cildinizi daha yağlı bir hale getirir. Aynı zamanda, bakteri üretimini artırma yönünde cildinizi harekete geçirirler, diye açıklıyor New York Teknoloji Enstitüsü (NYIT) Osteopatik Tıp Fakültesi başkanı Hallie Zwibel. Bu bileşim gözeneklerinizi tıkayarak sivilceye neden olabilir.
Yağ ve bakteri üretimi ve onunla birlikte gelen sivilceler steroid kullanımını bıraktığınızda yok olsa da, ömür boyu sizinle kalacak olan bir hasarla karşılaşabilirsiniz. Dr. Zwibel, steroidlerden kaynaklanan aknenin ileri derecede olabileceğini, bunun da kalıcı iz bırakma riskini yükselttiğini belirtiyor.
2 Yüksek kan basıncı.
Steroidlerdeki hormonlar, vücudunuzun yalnızca birkaç gün içinde sodyum ve sıvı tutmasına neden olur. Bu da damarlarınızda fazladan bir gerilim yaratarak yüksek kan basıncına sebep olabilir.
Araştırmacılar düzenli steroid kullanan kişilerin kan basıncını ölçtüğünde, rakamların steroid almayanlara oranla ortalama 8 ila 10 milimetre cıva (mm Hg) yüksek olduğu gördüler. Bu rakam çok yüksek görünmeyebilir ancak zaman içinde büyük zararlar verme ihtimali var.
Dr. Jotwani, kronik yüksek kan basıncının, kalp kaslarınızın sertleşmesine ve bunun sonucunda kalp hastalıklarına veya kalp yetmezliğine neden olabileceğini söylüyor. Ayrıca, her ne kadar etkileri steroid alımının bırakılmasından sonraki birkaç gün içinde tersine dönse de, kalp kaslarınız daha önceden uzun süre boyunca hasar aldıysa, bu durum diastolik kan basıncınızda (küçük tansiyon) kalıcı bir artışla sonuçlanabilir. Çünkü kalbiniz, kanı vücuda pompalamak için daha fazla çalışmak zorundadır.
3 Artan kalp krizi riski.
Kan basıncınızı yükseltmesine ek olarak, steroidler LDL (kötü) kolesterolünüzü artırıp HDL (iyi) kolesterolünüzü azaltabilir.
Her ikisi de kalp kriziyle sonuçlanabilecek ateroskleroz’a (atardamarlarınızın plaklarla daha dar hale gelmesi) neden olabilir. Dr Zwibel, steroidlerin karaciğerde kolesterolün düzenlenmesinden sorumlu bir enzim olan hepatik trigliserit lipaz üretimiyle oynamasının sonucunda bu durumun gerçekleştiğini açıklıyor.
Uzmanlar, kalp krizi riskinizin yükselmesi için ne kadar süre boyunca steroid almanız gerektiğine dair kesin bir ifadede bulunamıyor. Ancak Circulation dergisinde yayımlanan bulgular, iki yıldan daha uzun süredir düzenli olarak steroid kullanan erkek haltercilerin atardamarlarında geri dönüşü olmayan hasarlar olduğunu gösteriyor.
4 Agresif davranışlar.
Steroidler sizi sadece asabi ve çabuk öfkelenen biri yapmaz. Sizi tam bir öfke haline sokarak normalde yapmayı hayal bile edemeyeceğiniz şeyler yapmanıza neden olabilir. Ayrıca sizi daha kaygılı yapabilirler; daha fazla kişiyi tehdit olarak algılayabilirsiniz ve kendinizi korumak adına saldırganca tepkilerde bulunabilirsiniz. Darthmouth’lu araştırmacıların çıkarımları bunları gösteren nitelikte.
Testosteron akışı merkezi sinir sisteminizi ele geçirir ve iyi hissetmenizi sağlayan bir nörotransmiter olan serotonin üretimini baskı altına alır. Bunun sonucunda, öfkeli veya stresli hissetmeye olan eğiliminiz artar.
5 Meme büyümesi.
Erkek hormonlarının size erkek memeleri vereceği konusunda kuşkularınız olabilir. Ancak emin olun, aylar, hatta haftalar içinde buna neden olabilirler. Dr. Zwibel, bunun vücuttaki belirli enzimlerin testosteronu, meme dokusunun büyümesini destekleyen estradiol’e (östrojenin bir formu) çevirmesinden kaynaklanabileceğini açıklıyor.
Daha kötüsü, steroid kullanmayı bıraksanız dahi sonuçlar kalıcı olacaktır. Dr Zwibel, meme dokunuzun bir kez genişlediğinde, asıl boyutuna asla geri dönemeyeceğini belirtiyor.
6 Kellik.
Steroid almaya başlamanızdan sonra haftalar veya aylar içinde saçlarınızın bir kısmının inceldiğini fark edebilirsiniz. Dr. Jotwani, “Yüksek testosteron seviyeleri, saçkıran veya kelliğe neden olan hormonal bir faktördür” diyor. Anabolik steroidler de testosteron seviyenizi en üste çıkardığından, genellikle saç dökülmesine neden olur.
Aslında testosteron saç dökülmesine neden olma konusunda öyle etkili ki, dökülmüş saçların geri kazanımını sağlayan ilaçlar, gerçekte bu hormonu engelleme prensibiyle çalışıyor, diye de ekliyor Dr. Jotwani. Saçınız bir kez gittiğinde ise steroid kürünüz bitse bile geri gelmiyor.
7 Kısırlık.
Steroidlerden gelen tüm o fazladan testosteron, testislerinizin küçülmesine ve sperm sayınızın yok olmasına neden olabilir. Dr. Jotwani, çok yüksek seviyelerdeki hormonun, testislere sperm üretmesini söyleyen lüteinleştirici hormon ve folikül uyarıcı hormonun üretimini baskılayabileceğini açıklıyor.
National Institute of Drug Abuse’un tahminlerine göre, sperm üretimiyle ilgili problemler, tüm steroid kullanıcılarının yaklaşık olarak yarısını etkiliyor. Dr. Jotwani’ye göre, steroidi bıraktıktan sonra eninde sonunda bu etkiler tersine dönecektir ancak her şeyin normale geri dönmesi aylar ve hatta yıllar alabilir.