Kadınlarda anksiyete riski iki kat daha fazla. Fakat anksiyete ile olağan stres hallerini nasıl ayıracaksın?
Çocuk bakmak, partnerle yapılan tartışmalar, biriken faturalar, yetiştirilmesi gereken işler ve daha nicesi… Kalbinin sıkıştığını hissediyorsun; ama aynı zamanda aylardır bir dakika bile egzersiz yapma şansını bulamamışsın.
Stres, hayatımızın bir parçası konumunda. Araştırmalar ise son 30 yılda insan hayatında stresin yükselişe geçtiğini gösteriyor. Fakat tecrübe ettiğin şeyin stresten daha fazlası olup olmadığını nasıl anlayacaksın?
Anksiyete bozuklukları en yaygın mental rahatsızlıklardan biri. Çalışmalar ise kadınların erkeklere kıyasla 2 kat risk altında olduğunu belirtiyor. Ayrıca, anksiyete durumunda kadınların hayatı daha olumsuz etkileniyor. Acile yapılan başvurular, işe gitmeme ya da doktora başvurma oranları kadınlarda daha fazla görülüyor. Peki niçin kadınlar anksiyeteye daha yatkın? Neden bu konunu daha fazla ciddiye almalısın?
Anksiyete bozuklukları söz konusu olduğunda, cinsiyet farklılıkları açısından ortaya birkaç farklı açıklama koyabilmek mümkün. İlk açıklama, tıpkı tüm mental problemlerde olduğu gibi, anksiyete teşhisi konulması ile beraber toplumsal damga yemek ile ilgili. Bazı uzmanlar, söz konusu mental problemler ya da tedavi talebi olduğunda, erkeklerin söz konusu damgalamayı hala daha ağır tecrübe ettikleri yönünde. Bu açıdan bakıldığında, cinsiyete göre değişen farklılıklar sorgulanabilir hale geliyor. Yani, kadınların anksiyeteden daha fazla muzdarip olup olmadığı konusu tartışmalı hale geliyor. Acaba gerçekten de anksiyete ile başımız erkeklere kıyasla daha fazla mı dertte; yoksa tedavi talebinde bulunmamız daha olağan olduğu için mi bu oranlar yüksek oluyor?
Eğer cinsiyet farklılığı söz konusu ise -ki bazı araştırmalar bu iddiaları destekliyor- bu noktada biyolojiyi suçlamamız gerekiyor. Beyinde bulunan amigdal ve prefrontal kortekste gözlemlenen cinsiyet farklılıkları, kadınları anksiyeteye daha yatkın kılıyor olabilir. Ayrıca, adet döngüsü ve hormon meselelerinin anksiyete üzerinde etkili olduğuna dair kanıtlar da bulunuyor. Hatta, kadınlarda adet döngüsünün ikinci yarısında anksiyete şikayetleri artış gösteriyor. Son olarak anksiyete şikayeti hamile kadınlar arasında daha yaygın görülüyor. Uzmanlar bu konuda da hormonları suçlama eğiliminde. Peki anksiyete sorununun olup olmadığını nasıl anlayacaksın?