İş stresinin sizi nasıl kaşındırdığını merak ediyor musunuz?
Sabah uyandığınız vakitle gece yatağa girdiğiniz vakit arasındaki zamanda boyunuzun %1’inin azaldığını biliyor muydunuz?
Bu yeterince garip ama İsviçre’de gerçekleştirilen araştırmaya göre iş stresi, özellikle de iş günlerinde bunu daha da artırıyor.
Peki nasıl? Dik durduğunzuda kütle çekimi ve hareket omurganızdaki sıvıyı sıkıştırır Stres de omuzlarınızda ve sırtınızda kas gerilimi yaratır. Araştırmacılara göre bu durum sıvıyı daha da sıkıştırarak sizi daha kısa yapar.
Fakat bu stresin vücudunuzda yarattığı tek durum değil:
Aynı zamanda kulaklarınızı çınlatır. İsveç’de gerçekleştirilen araştırmaya göre erkekler iş değiştirme stresi yaşadıklarında %39 oranında daha fazla duyma kaybı ve kulak çınlamasıyla karşı karşıya kalıyorlar. Sebebi şu: stres ve anksiyete hormonları kulağın koklear reseptörleri için zararlı uyarımlara sebebiyet verir.
Deriniz kaşınır. Patronunuzu sizi yoğun çalıştırdığında, beyninizin bazı parçalarında olağandışı hareketler olabilir. “Merkezi kaşınma kontrolü” gibi. Araştırmalara göre bu kaşınma, kızarıklık ve başka deri sıkıntılarına yol açabilmekte.
Beyninizi de büzüştürür. Yale University’nin araştırmasına göre stres beyninizin sinaps geliştirme kabiliyetini yavaşlatan ya da yok eden proteinlerin varlığını artırır. Sinapslar ise nöronların mesaj alışverişi yaptıkları kavşaklardır. Bu da beyninizin karar mekanizması olan prefrontal korteksinde kütle kaybına yol açar. Araştırmacılara göre stresle ilgili bu durum demans ve Alzheimer gibi hastalıklara da yol açabilir.
Size karın ağrısı verir. Beyin ve mide ilişkileri yeterince araştırılmış durumda değil. UCLA’de gerçekleştirilen araştırmaya göre stres hormonları, bağırsak düzenlenmesinden sorumlu beyin alanlarını fazla miktarda uyarabilir. Bunun sonucu ise mide bulantısı ve tahrişi yaratıyor.