Su tüketimini artırmak istiyorsan, bize kulak ver.
Suyun sağlıklı yaşamın vazgeçilmez parçalarından biri olduğu yadsınamaz bir gerçek. (22 Mart’ın Dünya Su Günü olduğunu biliyor muydun?) Diyetisyen Canan Aksoy da,içme suyunu ‘insan sağlığına zarar vermeyecek mikroorganizmaları, kimyasalları ve ağır metalleri içermeyen, gerekli mineralleri gerektiği kadar bulunduran, renksiz, kokusuz ve berrak su’ olarak tanımlıyor.
İşte suyla ilgili gerçekler:
Su kaybı hayati tehlike oluşturur
Aç kalmaya çok uzun süre dayanabilirken, susuz en fazla birkaç gün yaşayabiliriz. Bir örnekle açıklamak gerekirse yetişkin bir insanın vücut ağırlığının yüzde 55 – 75’i sudan oluşur. Vücut ağırlığının yüzde 1’i oranında su kaybıyla halsizlik, baş ağrısı gibi yan etkiler görülürken, bu oran yüzde 20’ye ulaştığında hayati tehlike baş gösterir.
Vücudunun çalışması suya bağlı
Vücudumuzdaki bütün sistemler, organlar ve hücreler, fonksiyonlarını sürdürmek için suya ihtiyaç duyar. Suyun; besinlerin sindirimi, emilimi, hücrelere taşınması, vücuttaki zararlı maddelerin atılması, sindirim sisteminin çalışması, vücut ısısının denetlenmesi, eklem ve vücut sıvılarının devamlılığı, çeşitli biyokimyasal süreçlerin gerçekleşmesi, toksinlerin atılması, vücudumuzdaki detoksifikasyon mekanizmaların çalışması gibi sayısız faydası vardır.
Yeterli su tüketiyor musun?
Hayatın devamlılığı ve vücut fonksiyonlarının sağlıklı bir şekilde sürdürülebilmesi için suyun gerekli miktarda alınması çok önemli. Aldığımız her bir kalori için bir mililitre su tüketmeliyiz ancak bunu hesaplamak pek de kolay değil. Bu nedenle kullanılabilecek diğer yöntem, ağırlığınızın yüzde 3’ü ila 5’i arasında su tüketmektir. Örneğin 60 kiloluk bir bireyin ağırlığının yüzde 3’ü 1,8 kiloya, yüzde 5’i ise 3 kiloya tekabül eder. Hava sıcaklığı, terleme, giysiler gibi etkenler vücudumuzdaki su kaybını değiştirdiğinden, yeterli su alımını kontrol etmenin bir başka yolu da idrar rengi ve sayısını takip etmektir. Günde 5-8 kere idrar çıkıyorsan ve idrarın açık, soluk sarı veya beyazsa vücudun için yeterli suyu tüketiyorsundur.
Su tüketimini artırmanın 5 yolu
1- Sabah uyanır uyanmaz bir bardak su iç. Unutma, neredeyse sekiz saattir vücuduna hiç su girmedi. Gece oluşan toksinleri atmak, kaybettiğin suyu yerine koymak için güne mutlaka suyla başla.
2- Az veya çok, her yemekte tuz alırsın. Bu tuzun vücuduna zarar vermeden atılması, sindirim işleminin rahatça gerçekleşmesi için her yemekten sonra bir bardak su içmelisin.
3- Uyurken vücuduna su girmese de, metabolizman çalışmaya devam eder. Yatmadan önce bir bardak su içmek, bu süreçte vücudunun can simididir.
4- Hava sıcaklığı yüksekse, terliyorsan veya egzersiz yapıyorsan su ihtiyacınız artar. İdrar çıkışlarını takip ederek yeterli su alıp almadığını kontrol edebilirsin.
5- Sağlığınla ilgili olarak bir kısıtlaman yoksa su içmenin temel bir saati yok, önemli olan ihtiyacın olan suyu tüketmen.
Diyetisyen Emine Yüzbaşıoğlu’na göre su içmek için çok önemli nedenler de şu şekilde:
1 – Bütün besinlerin, vitamin ve minerallerin temel çözücüsüdür. Vücutta besinleri küçük parçalara ayırır, sindirimlerinde ve atık maddelerin vücuttan uzaklaştırılmasına yardımcı olur.
2 – Kanı sulandırır ve dolaşım sırasında pıhtılaşmasını önler.
3 – Cildi yumuşatır ve yaşlılık belirtilerinin azalmasına yardımcı olur.
4 – Kabızlık ve böbrek taşı oluşumunu önler
5 – Stres, gerginlik ve depresyonun hafiflemesine yardımcı olur.
6 – Metabolizmayı hızlandırarak kilo vermeyi sağlar.
7 – Hücre ve dokuların yapılarının korunmasında görev alır
8 – Vücut ısısının düzenlenmesine yardımcı olur
9 – Vücut direnci ve bağışıklığının güçlenmesini sağlar