SÜT SİVİLCE YAPAR MI?

Süt içmek sağlığa faydalı bir alışkanlık. Peki cildiniz bu konu hakkında ne düşünüyor?

sut

Sivilce berbat bir şey. Çoğu insanın bu sorunla boğuşması da berbat. Daha da berbat olan şey ise, sivilce konusunda hala bilmediğimiz çok şey olması. Bilinmezlikler de tartışmaları beraberinde getiriyor.

Örnek mi?

Yediklerimizden ya da içtiklerimizden hangileri sivilceye neden oluyor?

Söz konusu besinler arasında en çok suçlananlardan birisi de süt ürünleri. Fakat yediğiniz peynirin direkt olarak sivilceye neden olup olmadığı tartışmalı bir konu. Çünkü, ilk başta da dediğimiz gibi, beslenme konusu biraz tartışmalı.

Yapılan birçok araştırma, süt ürünleri ile sivilce arasında bir bağlantı olduğunu iddia ediyor. Üstelik bu araştırmaların sayısı da artıyor. Dermatolog Dr. Joshua Zeichner, sivilce dediğimiz şey enflamatuvar bir durum olduğunu söylüyor. Yağ, gözeneklerin arasına girerek onların tıkanmasına yol açıyor. Buna bağlı olarak da foliküller arasında bakteri oluşumuna davetiye çıkarılıyor; bu da enflamasyon ile sonuçlanıyor. Enflamasyon da cildinizde kırmızı küçük noktacıklar üretiyor.

Zeichner, inek sütünün de enflamasyona yol açabileceğini söylüyor. Sütte bulunan hormonlar, vücudunuzda testosteron gibi davranabilir. Bu da cildinizde, gözeneklerinizi tıkayan sebum üretimini tetikleyebiliyor.

Burada birbirini tetikleyen ikili bir durum ile karşı karşıyayız. Enflamasyona yol açan tek şey gözeneklerinizde yaşayan bakteriler değil; aynı suçu, örneğin süt gibi, tükettiğiniz besinler de işliyor ve cildinizde işlerin daha da kötüye gitmesine neden oluyor. Dahası, sütte bulunan proteinlerden whey ve kazein de suçlanabilir. Fakat bu sürece dair bilinenler oldukça kısıtlı.

Tam yağlı süt içmek ise yağsız süte kıyasla cildiniz için daha iyi bir seçenek: Whey ya da kazein gibi çoğunlukla daha az sulu tada sahip olmaları için yağsız sütlere daha az sulu tada sahip olmaları için ilave edilen proteinler, insülin benzeri IGF-1 hormonunun salınımını tetikliyor ve dolayısıyla da sivilceye neden oluyor. Dahası, bazı araştırmalarda, sporcuların ve vücut geliştirenlerin kullandığı shake ya da protein barları gibi whey takviyelerinin de ciddi sivilce oluşumuna yol açabileceği belirtiliyor.

Burada bir dakika soluklanmakta fayda var: Tüm süt ürünlerini sivilceye neden olmak ile suçlayamayız. Süt ve dondurma ikilisi sivilce ile ilişkilendiriliyor; fakat peynir ve yoğurt için aynı şeyi söyleyebilir miyiz? Dermatolog Dr. Whitney Bowe, peynir ve yoğurt tüketiminin benzer etkilere sahip olmuyor gibi durduğunu söylüyor. Hatta, yoğurtta bulunan probiyotikler, sivilceleri önleyebilir. Bilim insanları bunun nedenini tam olarak bilmiyorlar; fakat probiyotiklerin enflamasyonu dindirdiği biliniyor. Ayrıca, fermantasyon sürecine bağlı olarak da IGF-1 seviyesi azalıyor.

Dr. Bowe’a göre, peynir konusu hala bulanık. Katı peynirlerdeki laktoz miktarı, sütten daha az olduğu için, süt ürünlerini sindirme konusunda sorun yaşayan kişiler için peynir daha iyi bir seçenek. Fakat laktozun sivilce oluşumuna neden olduğuna dair bir kanıt bulunmuyor. Peynirin neden daha güvenli olduğunun belirlenebilmesi için daha fazla araştırma yapılması gerek.

 

Her ne olursa olsun, eğer süt ürünlerine yüklendikten sonra sivilce sorunu ile karşılaşıyorsanız, süt ürünlerinin tüketimini bırakarak cildiniz üzerinde bir etkisinin olup olmadığını gözlemlemeniz iyi bir seçenek olabilir. Bu süre ise bazen 1 aya kadar uzayabiliyor.

Eğer süt ürünlerini hayatınızdan çıkarmanız kolay değilse, farklı ve kademeli bir yönteme başvurun. Örneğin, inek sütü yerine soya sütü ya da badem sütü için. 1 ay sonra sivilce sorunu hala devam ediyorsa, bu sefer de peynir tüketimini keserek fark oluşup oluşmadığını gözlemleyin.

Fakat Dr. Bowe, sadece beslenme alışkanlıklarınızı değiştirerek nihai bir zafer kazanamayacağınızı ekliyor. Sivilcelerinizin iyileşmesi için bu adım genellikle tek başına yeterli olmayacaktır. Sonuçta sivilce meselesi üzerinde rol alan uyku, stres, cilt tipi, genetik ya da cilt bakım yöntemleri gibi birçok etken bulunuyor.

Eğer sık sık sivilce sorunu ile yüzleşiyorsanız, test edilip onaylanmış tedavilere yönelmelisiniz. Benzoil peroksit ya da salisilik asit içeren arındırıcılar ya da kremler işinize yarayabilir.

 

BENZER YAZILAR