SUYUNDA NE VAR?

Yapılan son araştırmalar sonucunda suyun birçok zararlı madde içerdiği keşfedildi. 


Klor
Suya nasıl giriyor? Çoğu arıtma tesisi tatlı su kaynaklarında bulunan virüs ve parazitleri öldürmek için musluk suyuna klor katıyor.
Zararlı etkileri Az miktarda kullanıldığında klor, zararlı atıkları yok ettiği için gerçekten hayat kurtarır. Natural Resources Defence Council’de çalışan bilim adamı Doktor Gina Solomon, son araştırmalara göre klor ürünlerini uzun süreli kullanmanın düşük ve bebeğin sakat doğumuna yol açabildiğini söylüyor.
Yapman gereken Klorlu ürünler kendiliğinden buharlaşır. Dolayısıyla içmeden önce musluk suyunu beş dakika bekletebilirsin. Ya da çok pahalı olmayan bir karbon filtresi satın alabilirsin. (Filtreli bir sürahi, musluğuna takacağın bir aparat veya buzdolabına ekleyeceğin bir cihaz kullanabilirsin.)

Kurşun
Suya nasıl giriyor? Su tesisatları suyu metalin çoğundan arındırsa da eğer sen 1975’ten önce yapılmış bir evde yaşıyorsan su borularında, yani suyunda kurşun olma ihtimali yüksektir.
Zararlı etkileri Az miktarda olması bile iyiye işaret değil; asabiyet, anemi ve sinir hasarına yol açabilir. Bu konuda hamile kalmaya çalışan kadınlar özellikle dikkatli olmalı. Kurşun zehirlenmesi düşüğe ve ölümcül birçok soruna sebep olabilir.
Yapman gereken Kurşun, borularda akışkan olmayan suya karışabilir. Plain Talk About Drinking Water isimli kitabın yazarı Doktor James M. Symons, “Musluğu açıp iki dakika bekleyerek suda biriken kurşunun akmasını sağlayabilirsin” diyor.

Bakteriler
Suya nasıl giriyor? Kolibasili gibi bazı tehlikeli bakteriler, kırık borular ve kanalizasyonlardan, su depolarına sızan, insan ve hayvan atıkları aracılığıyla suya karışabilir.
Zararlı etkileri New York’ta yaşayan Doktor Suzanne R. Steinbaum, “Küçük bir bakteri bile hastalığa yol açabilir” diyor. 24 saat boyunca bir mide virüsü ile uğraşmak zorunda kaldıysan sebebi büyük ihtimal sudan bulaşan bir bakteridir. Çoğu insan çabuk atlatsa da hamile kadınları günlerce yatakta yatırabilir.
Yapman gereken Arıtıcılar çoğu bakteriyi engeller ama bağışıklık sistemin zayıfsa içmeden önce suyu beş dakika kaynatmalısın.

Hormanlar ve ilaç ürünleri
Suya nasıl giriyor? İlaç aldığında idrarında onun kalıntılarına rastlarsın. Ancak maalesef kalıntılar bir şekilde musluk suyuyla geri dönebiliyor. Suyun içinde birçok ilaç ürününe rastlamak mümkün. Bilim adamları hâlâ arındırma üzerine bir çare arıyor.
Zararlı etkileri Solomon, “Aspirin gibi ilaçların kalıntıları çok önemli değil” diyor. “Ancak reçeteli ilaçların kalıntıları, antibiyotiklere karşı dayanıklı olan Stafilokok basili (MRSA) gibi hastalıkların oluşumuna neden olabilir. Doğum kontrol hapı gibi ilaçlardaki hormonların hamile kadınları ve bebeklerini nasıl etkilediği ise bilinmiyor.
Yapman gereken
Filtreler ilaç kalıntılarına karşı işe yaramaz. Yani şimdilik yapacak bir şey yok.

NASIL BİR ŞİŞEDEN SU İÇMELİSİN?
1. Plastik
Eğer yüksek yoğunluklu polietilen plastikten (HDPE) yapılmışsa dayanıklı, hafif ve güvenlidir. Ancak toksik bisfenol A’dan (BPA) yapılanları kullanma.
2. Paslanmaz Çelik
Sağlamdır ve kokuya karşı dayanıklıdır. BPA kullanılan alüminyum şişelerin aksine, paslanmaz ve içeceğine herhangi bir maddenin sızmasını engeller.
3. Cam
Kimyasal sızdırması söz konusu değil ama cam şişe kırılabilir olduğu gibi aynı zamanda da ağırdır. Dolayısıyla yanında cam bir şişe taşımak pek pratik sayılmaz.

BENZER YAZILAR