S13 Aşırı karbonhidrat tükettiğinizde hangi takviyeyi almalısınız?
A: BCAA
B: Probiyotik
C: D vitamini
B Science Translational Medicine incelemelerine göre, çok fazla karbonhidrat tükettikten sonra probiyotikten zengin bir beslenme planı midenize iyi geliyor. Hiç probiyotik takviyesi kalmamış mı? O hâlde yoğurt yiyin.
S14 Ne oranda karbonhidrat tüketmek yaşam süresini kısaltır?
A: %25
B: %10
C: %0
C Karbonhidrat ağırlıklı beslenme planlarının kansere yol açabildiğine dair bir efsane dolaşsa da, Akdeniz ülkeleri yüksek oranda karbonhidratla beslenir. Özellikle nişastalı sebze ve tahıllara ağırlık verirler. Akdeniz sahil kasabalarında Hindistan cevizi suyunun pek popüler olduğu söylenemez.
S15 Karbonhidrat tüketiminizi toplam kalori alımınızın yüzde 5’ine düşürdüğünüzde…
A: Six-pack yaparsınız
B: Yağlanırsınız
C: Yorgun ve mutsuz olursunuz
C Arizona State Üniversitesi’nin bir araştırmasına göre, karbonhidrat alımınızı toplam kalori tüketiminizin yüzde 40’ına düşürmektense yüzde 5 civarına düşürmenin herhangi bir faydası yok. Araştırmada, yüksek ve düşük karbonhidrat alanlar yakın oranda zayıflarken, karbonhidrat konusunda daha az tutucu olanların daha çok enerji sahibi olduğu ortaya kondu.
S16 Karbonhidratı en geç ne zaman tüketmelisiniz?
A: Öğle yemeği
B: 18.00
C: Fark etmez
C Bazı beslenme uzmanlarına göre günün ne kadar ileri saatinde karbonhidrat tüketirseniz, o kadar yağ depolarsınız. Ancak bu savı doğrulayan hiçbir bilimsel araştırma yok. Gece yarısı atıştırmalıklara boğulmamak için kendinize bir üst zaman limiti belirleyin.
S17 Karbonhidratı kesmek bağışıklık sistemini nasıl etkiler?
A: Geliştirir
B: Etkisi olmaz
C: Zayıflatır
C Loma Linda Üniversitesi’nde yapılan bir çalışmada antrenmandan önce karbonhidrat tüketmenin hastalık riskini düşürdüğü bulundu. Bu, beyinde bulunan ve bağışıklık sistemini düzenlemeye yarayan moleküllerin miktarının artmasını sağlıyor. Yulaf gibi kanda yavaş çözünen karbonhidratlar ilacınız sayılır.
S18 Düşük kalorili tatlandırıcılar sizin için iyi midir?
A: Evet
B: Hayır
B Harvard Üniversitesi Halk Sağlığı Merkezi’nde yapılan bir çalışma, yapay tatlandırıcıların beyninizin, yediğiniz besinlerden ne kadar kalori almış olabileceğinizi ölçme kabiliyetini elinden aldığını buldu. Karbonhidratı bıraksanız da vücudunuz bu kalorileri aramaya devam edecektir. Kola reklamlarındaki kaslı fit adamlara özeniyorsanız, elinizdeki bardağı yere bırakın.