TAM KIVAMINDA SOSLAR

Kalorisini yükseltme korkusu olmadan, çok basit yollarla yemeklerine lezzet katmak ister misin? Senin bir tavan varsa, bizim de bir planımız var.

SOSLU SÖZLÜK
Bazı karıştırma terimlerini öğrenmeye ne dersin?
Emülsiyon: Su ve yağ gibi normalde birbirine karışmayan sıvıların, biri diğerine sabit bir hızda yavaşça eklenip bir yandan kuvvetlice çırpılarak karıştırılması. Örneğin hardal ve yumurta sarısını karıştırabilmek için genellikle emülsiyon işlemine ihtiyaç duyulur.
Meyane: Sosu yoğunlaştırmak için un ve yağ kullanılarak yapılan karışım. Tereyağı ya da sıvıyağ kullanılarak yapılan meyane beyaz ya da sarımsı olur, etin yağı kullanılarak yapılan meyaneler ise genelde koyu kahverengidir.
Bulamaç: Genelde mısır nişastası kullanılarak yapılan su ve nişasta karışımıdır, sosa karıştırıldığında onu daha yoğun hâle getirir. Bulamacı sosa ekledikten sonra nişastanın çiğ kokusunu ortadan kaldırmak için sosu biraz daha pişirmek gerekir.

01 (1)

Yoğunlaştırılmış Balsamik

MALZEMELERLE OYNA
Yoğunlaştırılmış balsamik sos ile taze otları ve birkaç tatlı kaşığı zeytinyağını karıştır. Böylece marine tadını yakalayacaksın.

İYİ GİDER: Tavuk göğüs eti ya da balığın üzerinde kullandığında lezzetini arttırırsın. Ayrıca içindeki sirke ve şekerin tatlı-ekşi kombinasyonu sayesinde hemen hemen bütün sebzelere yakışır.

1 çorba kaşığı kanola yağı
1 küçük kırmızı soğan, ince kıyılmış
3 çorba kaşığı esmer şeker
½ tatlı kaşığı tuz
½ tatlı kaşığı karabiber
480 ml balsamik sirke
Yağı orta boy bir tava ya da sos tenceresine alıp orta ateşte ısıt. Soğan, şeker, tuz ve karabiberi ilave et, soğanlar yumuşayıncaya kadar yaklaşık 3 dakika karıştırarak kavur. Sirkeyi ekle ve kaynamaya bırak. Orta ateşte sık sık karıştırarak, balsamik sirke şurup kıvamına gelinceye ve yarı yarıya azalıncaya kadar, yaklaşık 30 dakika pişir.<p>
8 KİŞİLİK  (TOPLAMDA 240 ML)
2 çorba kaşığında: 100 kalori, 2 gr yağ (0 gr’ı doymuş), 17 gr karbonhidrat, 160 mg sodyum, 0 gr lif, 0 gr protein

02

Yer Fıstığı Sosu
KURU YEMİŞLERİ DENE
Sosuna biraz daha yoğunluk katmak için krem kıvamındaki fıstık ezmesini taneli olanla değiştir. Badem veya fındık ezmesiyle de deneyebilirsin.

İYİ GİDER: Tavuk eti, tofu, her türlü Asya usulü noodle ya da pilavlar. Ayrıca Çin böreği için de lezzetli bir dip sos olur.

180 gr krem yer fıstığı ezmesi
120 ml Hindistan cevizi sütü
3 çorba kaşığı sodyumu azaltılmış soya sosu
2 çorba kaşığı taze rendelenmiş zencefil
2 çorba kaşığı pirinç şarabı
1 çorba kaşığı misket limonu suyu
2 tatlı kaşığı acı sos

Bir kâsede tüm malzemeyi pürüzsüz bir kıvama gelinceye kadar iyice çırp. Servis yap.
8 KİŞİLİK (TOPLAMDA 320 ML)
Bir porsiyonda: 120 kalori, 9 gr yağ (2,5 gr’ı doymuş), 6 gr karbonhidrat, 340 mg sodyum, 1 gr lif, 5 gr protein

03

Romesco Sos
LEZZETİ ARTTIR
Daha sağlıklı bir ekmek çeşidi kullanırsan, sosun hem kıvamı daha yoğun olur, hem de lezzeti artar. Bu da onu mükemmel bir dip sosa dönüştürür.

İYİ GİDER: Izgarada pişmiş beyaz etli balıklar ve kabuklu deniz ürünleri, çiğ ya da ızgara sebzeler (özellikle taze soğan, sarımsak ve pırasa). Bu İspanyol çeşnisi, hafif aromalı yiyeceklere yoğun bir lezzet verir.

1 kurutulmuş Arnavut biberi, kaynamış suda 30 dakika bekletilmiş, çekirdekleri ve sapları çıkarılmış
240 gr konserve közlenmiş biber
180 gr konserve domates, süzülmüş ve ezilmiş
5 diş sarımsak, ezilmiş
1 dilim beyaz ekmek içi, ufalanmış
1 tatlı kaşığı toz kırmızıbiber
60 ml zeytinyağı
Tuz ve karabiber
80 gr kavrulmuş badem ince kıyılmış
2 çorba kaşığı şarap sirkesi

Fırını önceden 225 dereceye ayarlayıp ısıt. Arnavut biberi, közlenmiş kırmızı biber, domates, sarımsak, ekmek içi ve toz kırmızıbiberi yağlı kâğıt üzerinde karıştır. Zeytinyağı gezdir, tuz ve karabiberle tatlandır. Biberlerin rengi hafifçe değişinceye kadar, 10-12 dakika pişir. Soğumaya bırak.
Karışımı mutfak robotuna al. Badem ve sirkeyi ekleyip püre hâline getir. Sos çok yoğun olursa, sürülebilir kıvama getirmek için biraz su ilave edebilirsin. Dip sos olabilmesi için yoğun ama akışkan kıvamda olmalı.
10 KİŞİLİK (TOPLAMDA 320 ML)
Bir porsiyonda: 100 kalori, 7 gr yağ (1 gr’ı doymuş), 7 gr karbonhidrat, 320 mg sodyum, 1 gr lif, 2 gr protein

04

Ballı Dijon Hardallı Sos
SIVI ALTIN

Bu sosu blender ile püre hâline getirirsen, sürülebilir kıvamda harika bir sandviç sosu elde edersin.

İYİ GİDER: Somon, karides, fırında pişmiş çıtır tavuk fileto, jambon ve kuşkonmaz. Bunların hepsi bu sosun yoğun lezzetiyle uyum sağlar.

1 çorba kaşığı kanola yağı
120 gr kıyılmış arpacık soğan
6 çorba kaşığı bal
180 ml taneli dijon hardalı
2 çorba kaşığı elma sirkesi
¼ tatlı kaşığı beyaz biber
Tatlandırmak için tuz

Yağı bir tavaya alıp orta ateşte ısıt. Soğanları ekle ve karıştırarak yumuşayıncaya kadar, yaklaşık 3 dakika pişir. Balı ilave edip ocaktan al. Hardal, sirke ve beyaz biberi karıştır, tuzla tatlandır.
6 KİŞİLİK
(TOPLAMDA 360 ML)
Bir porsiyonda: 74 kalori, 2,5 gr yağ (0 gr’ı doymuş), 14 gr karbonhidrat, 390 mg sodyum, 0 gr lif, 0 gr protein

05

Roka Sosu
YAŞASIN BARBEKÜ!
Bu pestoya benzer karışım, Güney Amerika’da ızgara etlerin eşlikçisi olan chimichurri sosunun rokayla yapılmış hâli. Çok keskin bir tada sahip olduğu için yemeğin üzerine birazcık gezdirmek yeterli oluyor.

İYİ GİDER: Izgara biftek ve balıklar. Daha yaratıcı olmak istiyorsan patatesli yemeklere de ekleyebilirsin. Böylece patatesin nişastalı tadını taze otlarla hafifletmiş olacaksın.

2 kâse (yaklaşık 75 gr) roka
1 kâse (yaklaşık 30 gr) maydanoz
1 tatlı kaşığı pul biber
120 ml sızma zeytinyağı
80 ml kırmızı şarap sirkesi
3 diş sarımsak, ezilmiş
½ tatlı kaşığı tuz
½ tatlı kaşığı taze çekilmiş karabiber

Maydanoz ve rokayı robotta kıy. Kıyılmış otları bir kâseye aktar; pul biber, zeytinyağı, kırmızı şarap sirkesi, sarımsak, tuz ve karabiberle birlikte çırp. Kabın üzerini streç filmle kapat ve servisten önce tatların birbirine iyice karışması için oda sıcaklığında 1 saat beklet.

12 KİŞİLİK (TOPLAMDA 240 ML)
2 çorba kaşığında: 90 kalori, 9 gr yağ (1,5 gr’ı doymuş), 1 gr karbonhidrat, 100 mg sodyum, 0 gr lif, 0 gr protein

YUMUŞAK HAREKETLER
Sosunun daha kıvamlı ve pürüzsüz olması için çözüm önerileri:
EĞER… 
Akıcıysa: Daha uzun süre pişir. Isı sosun yoğunlaşmasına yardımcı olur ve tariflerde verilen ısıyla senin ocağının / fırının ısısı aynı olmayabilir. Bu nedenle tarife göre yaptığın sos hâlâ suluysa, şurup benzeri bir kıvam alana kadar pişirmelisin.
EĞER…
Hâlâ akıcıysa: Tarifte kullanılıyorsa, biraz daha mısır nişastası veya un ekleyebilirsin. Ama topaklanmaması için önce ılık su veya sebze / et suyuyla nişastayı incelt. Ardından sosu istediğin yoğunluğa getirmek için yavaş yavaş gerektiği kadar ekle.<p>
EĞER…
Pütürlüyse: Sıvı malzemeleri sosa yavaşça eklerken, bir yandan kuvvetli bir şekilde çırpmalısın. Ekleyeceğin sıvıların ılık olduğundan emin ol. Hâlâ topak kaldıysa, ince delikli bir süzgeçten geçir.
EĞER…
Koyuysa: Tarifte hangi sıvı kullanılıyorsa biraz daha ondan ekle; ancak her seferinde az bir miktar dök, karıştırarak birleşmesini sağla.

BENZER YAZILAR