Tansiyon neden yükselir?

Tansiyon neden yükselir sorusunun cevabını arıyorsanız. Tansiyonu yükselten başlıca nedenleri sıraladık.

Ailesel nedenler

Ailesel hipertansiyon, tüm vakalarının yaklaşık yüzde 95-97’sini oluşturuyor. Yapılan çalışmalara göre; birinci veya ikinci derece yakınlarında hipertansiyon öyküsü olan kişilerde bu hastalığın gelişme riski normal popülasyona nazaran 5-6 kat artıyor.

Aşırı tuz tüketimi

Tuz alımı ile kan basıncı arasındaki ilişkiyi gösteren INTERSALT araştırmasına göre günlük 6 gramlık tuz artışı büyük tansiyonun 9 mmHg yükselmesine neden oluyor.

Böbrek hastalıkları

Böbreğe gelen damarlarda daralma, kireçlenme veya plaklaşma nedeniyle kan akımı bozulduğunda böbrekten salgılanan bazı maddeler damarları kasarak kalbin daha hızla çalışmasına, bunun sonucunda da hipertansiyona yol açıyor. Hipertansiyon da böbrekte hasar oluşturduğu için durum bir süre sonra kırılması gereken zincir haline dönüyor.

Obezite

Hareketsiz yaşamla gelen kilo artışıyla kalp daha fazla kan pompalamak zorunda kalıyor. Kalp ve damarlar için aşırı yük oluşturan bu durum kan basıncını da yükseltiyor.

Hatalı beslenme

Aşırı yağlı ve karbonhidrattan zengin beslenmeyle vücutta artan yağ dokusunda kan basıncını artıran bazı maddeler salgılanıyor. Bu maddeler de damarların daha fazla kasılmalarına ve böylece tansiyonun yükselmesine yol açıyor.

Diyabet

Diyabet hastalarında hipertansiyon gelişme riski normal popülasyona oranla daha fazla. Bu hastalık damar direncini, damar duvarındaki yapısal liflerde değişkenliği ve damarlarda sertleşmeyi artırdığı için hipertansiyona zemin hazırlıyor.

Uyku apnesi

Uyku apnesi olan kişilerde hipertansiyon gelişme riski normalin iki katı… Uyku apnesi tedavi edilmezse yüksek tansiyon kronik hale dönüşebiliyor.

Stres

Stres, her insanın tansiyonu yükselten bir faktör ancak fiziksel ya da psikolojik rahatlamadan yarım saat sonra bile kan basıncı yüksekse tansiyondan şüphelenmek gerekiyor.

Sigara tansiyon yükseltir mi?

Sigara kullanımı tansiyonu doğrudan yükseltmese de uzun vadede damarların kalınlaşmasına ve kireçlenmesine neden oluyor. Bunun sonucunda da hipertansiyon gelişiyor.

Alkol tansiyonu yükseltir mi?

Aşırı alkol kullanımı da karaciğer tahribatı, aşırı yağlanma, gereksiz kalori artışı ve beslenme bozuklukları yaparak hipertansiyonu ikincil etken olarak artırabiliyor.

Endokrin hastalıklar

Tiroit hormonları, adrenalin, seratonin ve östrojenlerin yanı sıra böbrek üstü bezinden salgılanan renin, aldosteron ile kortizon gibi hormonların düzensiz ya da fazla salgılanmaları da kan basıncını doğrudan etkiliyor.

İlaçlar

Bazı ağrı kesiciler ve hormonal ilaçlar, uzun dönem kullanılan bazı kortizon türevi ilaçlar, grip ve nezle için kullanılan bazı ilaçlar da kan basıncında geçici yükselmelere yol açabiliyor.

BENZER YAZILAR