TARÇIN

Tarçın, lezzetli olduğu kadar sağlığın için de çok faydalı…
Tıpkı “kötü kızlar” filmindeki Lindsay Lohan gibi tarçın da kötü arkadaş çevresinin kurbanı olan iyi bir çocuk. Tarçının ekmek, kurabiye, çörek ve şekerle kurduğu yağlı dostluklar haricinde günahı yok. Kendi başına sağlığınız üzerindeki etkisi iyiden de öte; harika… ABD’li bir doktor ve aynı zamanda Dr. Ann’in “10 Adımlı Diyet” kitabının yazarı olan Ann Kulze diyor ki; “Tarçın, sağlıklı yaşam için mucize bir besin kaynağı olarak görülüyor”.

Araştırmalar, bu bakır renkli maddenin Tip 2 diyabet hastalarında kan şekeri, kolestrol ve trigliserit oranını düşürdüğünü gösteriyor. Bunun yanında Amerikan Klinik Beslenme Dergisi’nin yayınladığı bir başka araştırmaya göre bir çay kaşığı dolusu tarçını sütlaca eklemenin diyabetten muzdarip olmayan kişilerde kan şekerini azalttığı açıklanmış.
Dr. Kulze’un söylediğine göre tarçın, polypherol ve antioksidan içeriyor. Bu maddelerin daha sağlıklı damarlara giden kestirme yollardan biri olduğu biliniyor. Ayrıca kardiyovasküler problemler yaşanması riskini de azaltıyor.

En iyi kısmıysa tarçını her şeye kolayca ekleyebilecek olman ve bunu yaptığında yiyeceklerine harika bir tat vermesi. Tarçının yetiştirilme türü farketmiyor, her şekilde sağlıklı olduğu kesin. Ama yine de çubukta yetiştirilenlerin raf ömrü, toprakta yetiştirilenlere oranla daha uzun. Çubukta yetiştirilenler bir yıllık raf ömrü garantilerken toprakta yetişenler ancak altı ay dayanabiliyor. Kendi tarçınını kendin öğütmense gereksiz çünkü mağazadan alınan hazır öğütülmüş ürünler de en az  kendi yaptığın kadar taze olacaktır. Dr. Kulze günde yarım çay kaşığı tarçın alımını tavsiye ediyor. Bunu yapabilmek için sanavereceğim ipuçlarını dene ve lezzetin tadını çıkar…

Tarçını nerelerde kullanalım?
• Sıcak yulaf ezmesi ya da soğuk mısır gevreğine ister ½ ister 1 ½ kaşık veya kreplerinize bir yemek kaşığı tarçın ekleyebilirsin.
• İki yemek kaşığı fındık ezmesine ½ yemek kaşığı tarçın ekleyip kereviz saplarıyla servis edebilirsin.
• Bir fincan soya sütünü mikrodalga fırında ½ çay kaşığı balla bir buçuk dakika ısıt sonra içine ½ çay kaşığı tarçın ilave et. Ya da kısık ateşte soya sütünün içinde bir çubuk tarçın ve balı pişir.
• Sade yoğurda ½ çay kaşığı tarçın serpiştirebilirsin.
• Taze patates ya da havuca ½ çay kaşığı tarçın serpersen tadında güzel bir değişiklik bulabilirsin.
• Izgaraya attığınız greyfurt veya muza isteğinize bağlı olarak ½ ya da ¼ çay kaşığı tarçın ekleyebilirsin.
• Tavuğu ızgarada pişirmeden önce iki çay kaşığı tarçınla ovabilirsin.
• 500 gram fındığın üzerine dört yemek kaşığı bal ve ½ çay kaşığı tarçın serperek 180˚ fırında 15 dakika pişir.
• Meyveli smoothie’ye istediğin kadar tarçın ekleyebilirsin.
• Kahvenize, lattenize ya da cappuccino’nuza istediğin kadar tarçın ekleyebilirsin.

BENZER YAZILAR