TARİFLERLE BİRLİKTE BİR YILLIK BESLENME REHBERİ

 

beslenme

NİSAN: HARDAL TOHUMU

Kansere karşı koruyucu bitkisel bileşenleri ile antioksidan etkiye sahip olan hardal tohumu, turpgiller ailesinin bir üyesi. Sebze imparatorluğunun önemli üyelerinden biri olan bu bitki, sarımsak, brokoli, Brüksel lahanası gibi sebzelerin zararlı düşmanlara karşı korunmasını sağlayan özel bir sisteme sahip.
Hardal ve hardal tohumu, mutfaklarda kullanılmadan önce tedavi amaçlı başvurulan şifalı bitkilerdendi. Yunan bilim adamları tarafından akrep sokmalarında, daha sonra Hipokrat tarafından ilaçlarda ve yara lapalarında kullanılmıştı.
Günümüzde Amerikan Kanser Topluluğu’nun kanserden korunmak için önerdiği hardal tohumunun, özellikle gastrointestenal sistemin kanserli hücre gelişimini önlemede etkili olduğu biliniyor. Etken bileşenleri olan glukosinolatlar, parçalandığı ve çiğnendiğinde izotosiyanat adı verilen çok etkili bileşiklere dönüşüyor.
Baharat olarak kalitesi yetiştiği toprağa bağlı ve tohumların kalitesi ile doğru orantılı.
Faydaları Neler?
Hardal tohumu çok iyi bir selenyum ve magnezyum kaynağıdır. Bu içerikleri sayesinde astım ve romatoid artrit (eklem romatizması) hastalıklarının belirtilerinin azalmasını sağlar.
İçerdiği magnezyum sayesinde kan basıncının düşürülmesinde faydalıdır. Menopoz döneminde uyku sorunu çeken kadınların yardımına da koşar.
Bunların yanı sıra migren ataklarını, aterosklerozu (damar sertliği) olanların kalp krizi geçirme riskini ve diyabetiklerin kalp hastalıklarına yakalanmasını önleyebildiği biliniyor.
Hardal tohumu iştah kaybı olanlara da iyi geliyor. Bu şifalı bitki, aynı zamanda kan dolaşımını harekete geçiriyor; bu sayede toksinlerden kurtulmayı sağlıyor ve cildin beslenmesine yardımcı oluyor.
Mangan, Omega-3 yağ asitleri ve fosfordan yana da zengin olan hardal tohumunu, sağlıklı bir baharat olarak yemeklerinde kullanmayı ihmal etme. Yurtdışında organik olanı tercih ediliyor. Özellikle Batı ve As-ya mutfaklarında çok popüler.
Mutfağında Nasıl Kullanırsın
– Hardal tohumunu veya tozunu, ağzı sıkıca kapanan kaplarda, serin, kuru ve karanlık bir yerde saklamalısın.
– Tohumlar olduğu gibi veya tavada kavrularak pek çok yemekte kullanılabilir. <br>Hardal tozunu sulandırmadığında aroması daha çok ortaya çıkar.
– Zerdeçal, sarımsak ve pul biber ile lezzet uyumu gösterir.
– Tavuk fırınlarken hardal veya tohumlarını kullanmak hem görüntüyü güzelleştirir, hem de tavuğun lezzetini oldukça arttırır.
– Balsamik sirkeyi Dijon hardalıyla çırparak, yağa bile gerek kalmadan harika bir salata sosu hazırlayabilirsin.
– Marine soslarında da hardalı sıklıkla kullanabilirsin. Özellikle beyaz şarap ve hardal karışımı somona çok yakışır.
– Balla karıştırarak tatlı-ekşi bir salata sosu hazırlayabilirsin.
– Yoğurdu hardal, kekik ve pul biberle çırptıktan sonra, tavuk butlarını bu sosa bulayıp fırınlayarak masum bir yaramazlık yapabilirsin.

BENZER YAZILAR