E-postalarını kontrol edebilirsin. Tatildeyken hangisi daha fazla stres yaratır? E-postaları kontrol edebilmek mi yoksa hiç internete girememek mi? “Creative Time Management for the New Millenium” kitabının yazarı Jan Yager, ufak bir kontrol seni rahatlatıyorsa, bunu yapmana izin veriyor. Bazı sınırlar koysan iyi olur tabii ki. Sabahları sadece yarım saatlik iznin var, gelen kutunu kontrol et ve sonra da tamamen tatile konsantre ol! Yanında iPhone ya da Blackberry getirmek yasak!
Kaçış planını önceden uygula. Ofisteki işler emin olabilirsin ki sen olsan da yürür olmasan da. Doktor Yager, gitmeden en az bir hafta evvel bölüm şefinle konuşmanı ve elindeki işler hakkında onu iyice bilgilendirmeni öneriyor. Senin yokluğunda karar verebilecek çalışma arkadaşlarını belirle. Tek adet iletişim numarası bırak. Sana gerçekten de ulaşması gerekenler mesaj bırakır, diğerleri ise problemlerini başka tarafa götürsün. Göreceksin ki döndüğünde problemlerin birçoğu sensiz de gayet güzel çözülebilmiş olacak.
Kısa zamanlı bol tatil! İki haftalık tatilinin hepsini birden kullanmak zorunda mısın? Kariyer planlama uzmanı Elizabeth Craig, iki haftalık tatillerin daha çok sıkıntı getirdiğine inanıyor ve bunun yerine dört, beş günlük kısa tatiller planlamanı öneriyor.
Şehre tekrar adapte olmak lazım! Tatilden dönünce kendine bir günlük dinlenme süresi ver. “How To Be Organized in Spite of Yourself” kitabının yazarı Sunny Schlenger, ayın 14’ünde geri döneceksen, şirkete 15’inde döneceğini söylemeni tavsiye ediyor: “Böylece biriken posta ve telefonlarla başa çıkma şansın olur.” Ayrıca kendi özel işlerini halletmen için de zamanın olacak: Ödenmemiş faturalar, kredi kartı borçları, apartman aidatı, yıkanacak çamaşırlar, vb.
Gözün arkada kalmasın! Tatilini bir Salı’dan diğer Salı’ya planlaama sankiCuma çıkacakmışsıngibi hazırlıklı ol. Böylece sondakika problemleriyle uğraşmak için zamanın olur. Tatile çıkmadan son gününde stresten uzak dur böylece gözün arkada kalmaz!