Tatlıyı bırakamıyorum diyenler için Men’s Health çözüm önerisi sunuyor. Tatlı nasıl bırakılır? cevabı haberimizde.
Şekerin metabolizmanıza, bel ölçünüze ve genel sağlığınıza eşsiz bir hasar verdiğini büyük olasılıkla duydunuz. Yine de kendinizi durduramıyorsunuz. Sanki o beyaza bağımlısınız.
Beslenme düzenimizle ilgili yanlış giden her şeyin merkezine şekeri koyan bu “yalnız silahşör” teorisi kulağa ikna edici geliyor ve kesinlikle çok kitap sattırıyor. Ancak bu zamana dek şekerin beyaz un gibi diğer rafine karbonhidratlardan çok daha kötü olduğunu gösteren kanıtlar pek iç açıcı değil. Ancak tükettiğimiz boş kalorilerin çoğunluğu şekerden olduğu için, kendisine yeni atfedilen bir numaralı toplum düşmanı statüsünü hak ediyor.
Tatlıyı kesmek size iyi gelecek. İşte tatlı nasıl kesilir sorununun çözümü:
ÇÖZÜM:
❱ Gizli şekerden kurtulun: İşlenmiş yiyeceklerin çoğunda ilave şeker bulunuyor. Kesin strateji, besin değeri etiketlerini okumak. Ancak bu, şekerin gizli isimlerini biliyorsanız işe yarıyor. Bunlardan bazılarına agave nektarı, arpa maltı şurubu, karamel, mısır şurubu, dekstroz, fruktoz, galaktoz, yüksek fruktozlu mısır şurubu, bal, laktoz, maltoz, akçaağaç şurubu, şeker kamışı, sukroz dâhildir.
❱ Şekerli içeceklerden kaçının: Bu içecekler size iki açıdan vuruyor: hem kalorileri yüksek hem de vücut, sıvılarla doymaya katı yiyecekle olduğu kadar hazır değil. Martin Carmichael ve John Apolzan, doyma farkını nörolojik olarak ölçmek için beraber çalışarak deneklere şekerli içecekler veriyor ve ardından çeşitli yiyeceklerin de görüntülerine baktıklarında fMRI’larını karşılaştırıyorlar.
❱ Damak tadınızı eğitin: Martin, daha az işlenmiş yiyecek yemenizi söylüyor. İlave şeker ve kalorileri azaltmış olacaksınız. “Buna arka kapıdan kilo kaybı diyorum,” diyor. Mükemmel bir ilk adım: İşyerinde bir şeyler atıştıran biriyseniz şeker ve donatları çiğ meyve ve sebzelerle değiştirin. Sağlıklı olmasının yanı sıra, meyveler şeker isteğinizi de bastıracaktır.
❱ Düşük karbonhidratlı beslenmeye başlayın: Doktorunuz kan şekerinizin yüksek olduğunu söylerse düşük karbonhidratlı bir diyete başlamak işe yarayabilir. “Beyazlardan” kaçının; proteine ve sağlıklı yağlara yüklenin.