TEHLİKELİ KESTİRME: STEROİD

stero2Kısa sürede kas gelişimi uğruna sağlığınızdan olmaya değer mi?

İnsanlar yoğun iş temposu ritüelinden kaçmak ve bedenlerine gereken ilgiyi göstermek için spor salonlarına akın ediyorlar. Böylelikle aktif spor yaşamına katılan insan sayısı her geçen gün artıyor. Özellikle de “plaj vücuduna” sahip olmayı isteyen bazı erkekler, doğal yollarla birkaç ay çalıştıktan sonra bekledikleri hızda sonuç alamayınca hayal kırıklığına uğruyorlar. Kimisi pes edip sporu bırakıyor, kimisi de steroid maddelerine başvurarak hedefe kestirmeden ulaşmak uğruna sağlıklarını
tehlikeye atıyor. Sağlıksız diyorum çünkü bu maddeleri hekim kontrolünde değil, antrenörlük belgesi olmayan sahte eğitmenlere danışarak kullanıyorlar.

İlk önce steroidlere kısa bir bakış atalım. Steroidler lipit içerikli olan ve dört halkalı karbon iskeletinden oluşan maddelerdir. Uyarıcılar, uyuşturucular, anabolik steroidler, B-bloke edici maddeler bu sınıfa giriyor. Bu yazıda ise, son dönemde kullanımı oldukça yaygınlaşan ve yapılan çeşitli araştırmalarda özellikleri, yararları ve zararları çokça tartışılan anabolik steroidler üzerinde duracağım.

Vücudumuzda testislerden salgılanan, erkeklik hormonu olarak tanımladığımız hormonlar anabolizan özelliğe sahipler. Bu hormonlar içinde en fazla testosteron bulunuyor. Kadın ile erkek arasındaki cinsiyet farklılıkları ve kas gelişim farkı, testosteronun erkeklerde kadınlara oranla daha fazla olmasından kaynaklanıyor. Testosteronun etkileri anabolik ve androjenik etkiler olmak üzere ikiye ayrılıyor. Bunlardan anabolik etki doku yapımı için, androjenik etki ise erkeklik için gereklidir. Laboratuvarlarda testosteronun çeşitli türevleri yapılarak, hormonal etkisi azaltılabiliyor ve anabolik etkisi ağır basan ilaçlar üretiliyor. Bu ilaçlar vücut geliştirmeden ziyade, tıbbi alanlarda çeşitli sağlık sorunları için hekimler tarafından belirli dozlarda öneriliyor. Örneğin gelişme oranları normal olmayan çocukların gelişmesinde, çeşitli anemi türlerinin tedavisinde, cinsel gelişimi tamamlanamamış ergenlerin tedavisinde ve yaşlıların kısıtlanmış fiziksel aktivite tedavilerinde kullanılabiliyor.

Peki bu ilaçlar spor salonlarına neden taşınıyor? Hiçbir sağlık sorunu olmayan sapasağlam insanlar, bu ilaçları kullanarak yağsız beden kitlesini artırıp, kas inşa etmeye çalışıyorlar. Steroidler kişilerin kas protein sentezine yardımcı oluyor ancak diğer vücut hücrelerini, dokularını ve organlarını da etkiliyor. Herhangi bir hormonun vücuda enjekte edilmesiyle sindirim, endokrin ve diğer sistemler, vücudun normal hemokinetik durumunu korumak için uyarılıyorlar. Vücudun doğal
yollarla ürettiği hormonlar ise tembelleşerek, işlevlerini yavaş yavaş kaybetmeye başlıyorlar. Ne yazık ki, tüm bu etkiler kişinin psikososyal ve fizyolojik durumuna zarar veriyor.

BENZER YAZILAR