Islanmış bir iPhone’u tamir etmekten, “bulut” denen şeyin ne olduğuna kadar bilmek istediğin her şeyi, bir twit kadar kısa cevaplara sıkıştırdık.
iPad’imin ekranındaki parmak izlerini yok etmenin en iyi yolu nedir?
> iPad’ini kapa, şarjını prizden çek. Güneş gözlüğünü temizlediğin bezi birkaç damla suyla ıslatıp ekranı bununla sil.
Bilgisayarımın ya da telefonumun şarjını tam olarak dolmadan prizden çıkarabilir miyim?
> Hayır, yüzde 100 dolduğunda çekmelisin. Şarj aletleri, lityum iyonla tam olarak dolu olduktan sonra enerji akışını uzun süre muhafaza edebilir.
Arkadaşımın kulaklığını kullanırsam bir hastalık kapar mıyım?
> Kötü bakteriler enfeksiyona neden olabilir. Paylaşılan kulaklıkları oksijenli su ile silebilirsin. Ya da güvenli yolu tercih et: Kimseden ödünç alma.
Islanmış iPhone’u nasıl yeniden hayata döndürürüm?
> Şarjdaysa fişini çek, kapat ve yumuşak bir şekilde salla. Çabucak kuruması için, içinde pirinç olan bir plastik poşete veya silika jel olan bir kutuya koyup kapağını kapat. (Bu maddeler nemi emme özelliğine sahiptir.) Telefonunu iki gün bu şekilde beklet; tabii bu arada dua et.
Ofisteki teknik servis elemanı e-postalarımı okuyabilir mi?
> İstismar etmek isterse teknik ekip için saklı bir şey yoktur. İş yerinin sistem sunucusundaki kişisel hesaplarının hiç biri güvende değildir. Özel mesajlarını kendi akıllı telefonundan gönder.
Komşumun internet bağlantısını “ödünç almamın” sakıncası var mı?
> Aslında bunun üç sakıncası var: Araklamış olursun, yasa dışıdır ve bağlantının şifresi olmadığı için Facebook, e-posta ve banka hesabın hack’lenebilir.
“Bulut” nedir ve nasıl çalışır?
> Dokümanları, fotoğrafları, mp3 dosyalarını ve daha birçok dosyayı depolamaya yarayan, internetteki hard disklere bulut (cloud) deniyor. Hem yedekleme yapmanı sağlar, hem dünyanın her yerinden ona ulaşabilirsin. Apple iCloud, Windows Live SkyDrive ya da Dropbox’ı dene.
Bilgisayardan bir daha hiç virüs almamayı nasıl sağlayabilirim?
> Kaliteli antivirüs yazılımları (Ad-Aware gibi) virüsleri bulur ve öldürür. Onları asla tam olarak etkisiz hâle getiremezsin. Bu yüzden güvenlik önlemlerini önemse ve gerektiğinde güncelle.
Çok fazla online alışveriş yapıyorum. Kredi kartı numaramı nasıl güvende tutabilirim?
> Ödeme yaptığın adresler “https://” ile başlamalı. Bu şekilde girmeyi dene ve “geçersiz güvenlik sertifikası” yazan bir pencere açılırsa o siteden uzak dur. Güvenli olmayan bir siteye asla kredi kartı numaranı ya da e-posta adresini verme
Facebook profiline baktığım kişi onu kaç kere görüntülediğimi öğrenebilir mi?
> Hayır. Eski sevgilin, yeni kız arkadaşıyla çıktığı tatil fotoğraflarına tıkladığını bilmez.
Sabit bir telefon hattına ihtiyacım var mı?
> Düzensiz wireless servislerinden ya da sık sık güç kesilmesinden muzdarip misin? Öyle değilsen, sabit hattını kapatıp cep telefonunla yola devam edebilirsin.
İsmimi Google’da aratınca çıkan sonuçları kaldırabilir ya da saklayabilir miyim?
> Biraz zor! Site yönetiminden silinmesini istemen gerekir. Sonuçları sonraki sayfalara atabilmek için bir Twitter hesabı aç ya da blog yazmaya başla.
Yazı: Irmak Yaşar