TELEFONUNA BAĞIMLI MISIN?

Gelişen teknoloji ile birlikte vazgeçilmezimiz haline gelen akıllı telefonlar, elbette hayatımızı kolaylaştırıyor. Fakat sabah akşam elinden düşürmediğin cep telefonun, hayatını aynı zamanda olumsuz etkiliyor olabilir.

telefon bagimliligi

Hepimiz yeni çıkan telefonun veya indirdiğinde hayatını kurtaracak olan o yepyeni uygulamanın peşindeyiz. Sosyal medya sağ olsun, artık pek çoğumuz ne yediğimizi paylaşmadan yemek yiyemez, kimle olduğumuzu göstermeden eğlenemez hale geldik. Teknoloji, “Dikkatimi nereye istersem veririm”, “Her zaman bir dinleyici bulabilirim” ve “Asla yalnız olmayacağım” gibi fikirler edinmeni sağlayarak her geçen gün hayatının daha çok bir parçası oluyor.

Peki, teknoloji bu vaatlerini gerçekten yerine getirebiliyor mu; yoksa her tarafımızdan sallanan kablolar yüzünden hepimiz birer cyborg’a mı dönüştük? Sağlığından sosyal hayatına kadar pek çok konuda seni olumsuz yönde etkileyen teknoloji bağımlılığı hayatını tamamen ele geçirmeden önlemlerini al.

FİZİKSEL SAĞLIĞIN

Teknoloji, çok değil bundan birkaç yıl önce, sırtında taşıdığın yükleri (hatırlarsan, o koca koca kitaplar ve her gün yanında taşıdığın laptop yüzünden kamburun çıkacaktı!) küçücük bir ikon şeklinde telefon ekranına taşıdı; ama yine de pek çok sağlık sorununa neden oluyor. Bunların başında boyun kaslarında ağrı ve sertleşme, duruş bozukluğu, elde ve başparmakta uyuşukluk, gözlerde yanma ve halsizlik geliyor. Ayrıca telefonun mavi ışığı gün içinde oldukça işine yarasa da geceleri farklı bir etkisi var. Güneş ışığından ilham alan bu mavi ekran yüzünden beynin yanlış sinyaller alıyor ve melatonin üretimini durduruyor. Bu da uyku düzeninin bozulmasına, geç uyumana ve aralıklarla uyanmana neden oluyor. Peki, ne yapmalısın?

Kurallar koy. Gün içinde önemli bir durum olmadığı sürece telefonunu saatte bir kez kontrol etmek üzere kendinle bir anlaşma yap. Bunu yaparken, telefon kullanma alışkanlığını takip etmene yardımcı olacak Checky uygulamasından yararlanabilirsin Uygulama, günde kaç defa telefonunun ekran kilidini açtığını gösteriyor. Sonuç şok edici olabilir!

Kitap oku. Eline gerçek bir kitap almayalı uzun zaman mı oldu? Uyumadan önce sosyal medya hesaplarını veya e-postalarını kontrol etme alışkanlığının yerine, eskiden yaptığın gibi, kitap okuma alışkanlığını koy. Böylece hem vicdanının sesini susturabilir hem de uykusuz gecelere bir son verip her yeni güne daha dinç başlayabilirsin.

Bir spora kafayı tak. Boyun ağrıları ve duruş bozukluğu gibi sorunlarını düzeltmenin en iyi yolu egzersiz. Özellikle pilates ve yoga sana çok yardımcı olacak (Yoga&Pilates kısmına göz atabilirsin). Hiçbir şey yapamıyorsan bile, gün içinde yapacağın basit esneme hareketleri kaslarını rahatlatmana yardımcı olur. Telefonuna bakarken ayaktaysan omurganın düz olmasına, oturuyorsan da sırt bölgeni destekleyen bir sandalyede bel boşluğunu desteklemeye ve omuzlarını dik tutmaya özen göster.

BENZER YAZILAR