İŞ HAYATIN
Teknoloji henüz fiziksel olarak seni bir yerden başka bir yere ışınlamayı başaramasa da, zihnini ışınlamayı başarıyor. Toplantı sırasında patronunla göz temasını kaybetmeden mesajlaşma ve Instagram’ı kontrol etme yeteneği geliştirdiğini biliyoruz ama bu becerin, iş verimliliğini oldukça düşürüyor.
İlgini çekebilir: Üretken İnsanların 6 Harika Alışkanlığı
Amerikalı Nöroloji Uzmanı Daniel J. Levitin, “Beynimiz hiç olmadığı kadar meşgul. Gerçekler, yarı gerçekler ve dedikodular bize sürekli bilgi olarak geliyor. Akıllı telefonlarımızın bizi zeki ve güçlü kıldığını düşünüyoruz; ama aslında, beynimizin aşırı uyarılmasına ve dağınık düşüncelere yol açıyor.” diyor. Bu durum uzun vadede işten çıkarılmana bile neden olabilir.
Telefonsuz saat dilimleri belirle. İş yerindeyken telefonun çantanda ya da çekmecende dursun (İlk aşamada sessize alıp, ters çevirmek de işe yarayabilir.). Eğer iş saatlerinde sürekli olarak telefon sesi ve uyarılarıyla dikkatin dağılıyorsa, gün içinde en az iki saat boyunca telefonunu tamamen kapat ve önündeki işe odaklan. Bu iki saati en verimli olduğunu düşündüğün saatler hangisiyse ona göre seç.
Çalar saat al. Baş ucunda telefonunla uyumaktan vazgeç. Sabahları telefon alarmıyla uyanman, telefonunu eline alıp yarım saatini hesaplarında gezinerek geçirmene (ve işe geç kalmana) neden olabilir. Oysa günün ilk yarım saati, yeni iş gününe pozitif bir ruh haliyle başlaman açısından oldukça önemli. Bu sürede güzel bir kahvaltı edebilir ya da egzersizini tamamlayabilirsin. Günün ilk yarım saatini kendine ayırdıktan sonra da yolda işle alakalı e-postalarını kontrol edebilirsin.