Terinizi Sevin!

Ter, artık utançla değil gururla taşıdığımız bir spor aksesuarı niteliğinde. Spor salonlarında nasıl göründüğüne değil, akıttığı tere dikkat eden kişilerin sayısı artarken, bize düşen terlemenin artılarını araştırmak oldu! 

Terlemiyorum, ışıldıyorum. Terlemiyorum, parlıyorum. Terleme ve kendi sınırlarını zorlamayla ilgili birçok mantra artık spor tişörtlerimizi, kahve fincanlarımızı, hatta duvarlarımızı süslüyor. Çünkü terlemek iğrenilecek veya utanılacak bir şey değil. Tam tersine, vücudunuzu hareket ettirdiğinize dair bir kanıt niteliğinde. Bu yüzden spor salonunda hunharca terleyenler için yeni bir mottomuz var: Terliyorum, öyleyse varım. Bizce akılcı filozofların öncüsü Descartes bu ifadeyi mutlaka onaylardı. Artık spor yaparken terlemenin güzelliğini keşfediyoruz.  Kanye West’in Fade şarkısının klibinde, spor salonunda terden yapış yapış olmuş hâlde dans eden Teyana Taylor’u düşünün. Adidas’ın ABD’de yayınlanan son reklam kampanyasındaysa Victoria’s Secret meleği Karlie Kloss, vücudundan ter damlar hâlde spor yapıyor. Modelleri terlemiş olarak görmeye alışkın değiliz ama alışacağız gibi görünüyor. Hatta artık “ter satar” bile diyebiliriz.

Üstelik terlemek vücudunuza sayısız fayda sağlıyor. Ter boncukları vücudunuzu daha fit hâle getirmekle kalmıyor aynı zamanda zihinsel sağlığınıza da iyi geliyor. Şimdi harekete geçme zamanı!

TERLEMEK SİZİ CANLI TUTAR

Terleme aslında vücudumuzu ideal olan 37 derece sıcaklıkta tutmak için var. Egzersiz esnasında ise kan akışın hızlanır ve hareket hâlindeki kaslara oksijen taşınır; bu da vücut ısını yükseltir ve ekrin tez bezlerini aktive eder. Ama vücudunuzu serinleten şey ter damlaları değil elbette: Teriniz buharlaştığında vücut ısınız düşer. Oregon Üniversitesi, Egzersiz ve Çevresel Fizyoloji Laboratuvarı’ndan Doktor Christopher Minson, herhangi bir aktivite esnasında terlemeseydik, vücudumuzun 10-12 dakika içinde aşırı ısınacağını söylüyor. Bu da bayılma, ısı çarpması, böbrek hastalıkları ve hatta ölümle bile sonuçlanabilir.

HASTALIKLARLA SAVAŞIR
Metabolizma ve kardiyo egzersizlerinin en büyük düşmanlarından biri enflamasyondur. Ama terlediğinizde vücudunuzda bir “pozitif olaylar zinciri” başlatmış olursunuz: Hareket hâlindeki kaslarınıza kan pompalamak için kalp atışlarınız ve kan akışınız hızlanır; zaman geçtikçe her kasılma daha da güçlenir. Vücudunuz aynı zamanda proteinlerini korumak için ısı şok proteinleri (HSP) üretir ve zarar görmüş proteinleri onarır. Araştırmalara göre ısı şok proteinleri vücuttaki enflamasyonu arttıran hücreleri bile bloke ediyor.

EGZERSİZ ESNASINDA ENERJİ VERİR

Ne kadar fit olursanız, o kadar hızlı terlersiniz. Hep tam tersi gibi düşünsek de Connecticut Üniversitesi İnsan Performansı Laboratuvarı Direktörü Dr. Lawrence Armstrong, “Egzersiz seansının başlarında terlediğinizde vücut ısınız çok yükselmeden onu dengeleyebilirsiniz, bu da daha az enerji gerektirir” diyor. Enerji kaynağınızı bir benzin deposu gibi düşünü: Vücut ısınızı dengeleme işleminde daha az enerji kullanmanız, egzersiz boyunca daha fazla enerjiye sahip olacağınız anlamına gelir.

BENZER YAZILAR