Araştırmacılar 9.000 kişiyi incelediler ve normal testosteron seviyesine dair bir standart geliştirebildiler.
Testosteron seviyenizin normal olup olmadığını merak ettiniz mi hiç? Aslına bakarsanız, bu soru oldukça önemli. Çünkü düşük testosteron seviyesinin cinsel isteksizlikten kas kaybına kadar istenmeyen birçok yan etkisi olabilir.
Düşük testosteron seviyesi nedir? Bu sorunun net bir yanıtı yok. Adına hipogonadizm dense de testosteron miktarına dair ne kadarın az olduğunun kesin bir sınırı yok. Çoğu vakada, desilitre başına 300 nanogramdan azı “düşük” olarak kabul ediliyor. Fakat farklı laboratuvarların farklı kıstasları mevcut. Yani, testi bir laboratuvarda yapınca testosteron seviyeniz düşük, diğerinde çıkınca normal olarak değerlendirilebiliyor.
Bu da sorun yaratıyor. Eğer testosteron seviyeniz normal olarak değerlendirilirse, testosteron tedavisine ihtiyacınızın olmadığı düşünülüyor. Düşük olarak kabul edilirse de testosteron tedavisi uygulanıyor ve testosteron seviyesi düşüklüğüne bağlı sorunlar da gideriliyor.
Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism’de yayımlanan yeni bir araştırma ise testosteron seviyesi konusuna açıklık getirmek ve neyin normal olduğunu belirlemek amacı ile 9.000 erkeği mercek altına aldı. Testosteron kan örneklerinin incelenmesinin ardından, araştırmacılar, 264 ila 916 ng/dL arasında kalan her değerin, 19-39 yaş aralığında sağlıklı kilodaki erkekler için normal olduğu sonucuna vardılar (Testosteron seviyesi yaşlı, obez ya da aşırı kilolu erkeklerde daha düşüktür.).
Eğer siz de düşük libido, yorgunluk, depresyon, iktidarsızlık ya da konsantrasyonda zorluk gibi düşük testosterona bağlı sorunlar yaşıyorsanız, doktorunuzla görüşerek testosteron seviyenizi ölçtürmelisiniz. Eğer değerleriniz birkaç test boyunca düşük çıkarsa ve semptomlar devam ederse, testosteron terapisi görmeye başlayabilirsiniz.