“Tüm dünyayı kasıp kavuran Tinder uygulamasının popülerliği Türkiye’de de her geçen gün artıyor. Sizin için hiçbir fedakarlıktan kaçınmadım ve size işe yarar tavsiyeler verebilmek için Tinder’a girdim.” Komşu kızı Gizem Tönbek anlatıyor.
Tinder’da bir erkekle eşleşeli tam dört saat oldu. Adı Barış. Ancak henüz onunla konuşmadım çünkü eşleştiğim diğer sekiz adamla yazışmakla meşguldüm. Yazdıklarına cevap gelmeyince “Tamam, sen kaybedersin” gibi cümlelerle agresif veda mesajları atanları hiç saymıyorum.
Adamlardan üç tanesi WhatsApp’dan konuşmak için telefon numaramı istedi bile. Telefonum her beş dakikada bir farklı renkteki bir uygulama ile bip’liyor: Tinder için turuncu, WhatsApp için yeşil. Durmak yok, yola devam. Üstelik daha ilk 24 saatin içindeyim. Şimdi biraz mola verip, benim Tinder’a yaptığım ihtiraslı girişi değerlendirmeden önce biraz uygulamanın kendisi hakkında konuşalım.
Tinder, 2012 yılında hayata geçen bir uygulama. Los Angeles menşeli InterActiveCorp şirketi (IAC) tarafından geliştirildi ki, bu şirket çok sayıda farklı arkadaşlık sitesinin de sahibi. IAC, bekarların çevrelerinde yaşayan ve kendileriyle aynı kafada olan kişilere şöyle bir göz atmasını sağlayacak bir akıllı telefon uygulamasının eksikliğini fark etti. Aslında Tinder yine GPS bazlı, eşcinsel ve biseksüel erkeklerin yakınlarındaki diğer erkekleri bulmasına ve buluşmasına yardımcı olan Grindr uygulamasına benzer bir şekilde çalışıyor.
IAC’nin yaptırdığı araştırmalar, insanların flörtü eğlenceli bir hale getiren, aynı zamanda reddedilme ve karşılıksız duygular gibi can sıkıcı durumları devre dışı bırakan online platformlar istediğini gösterdi. Bunu yapabilmek için işi oldukça basit tuttular. Tinder’a sadece Facebook hesabınız üzerinden üye olabiliyorsunuz. Ama merak etmeyin, Tinder aktivitelerinizden Facebook’taki arkadaşlarınız haberdar olmuyor. Tinder, Facebook’u adınızı (soyadınız yok) ve yaşınızı göstermek için kullanıyor. Bunları değiştiremiyorsunuz. Bağımsız olarak değiştirebildiğiniz bilgiler; cinsiyetiniz, arama yapmak istediğiniz bölge (kendinize en fazla 160 km uzaktaki insanları görebiliyorsunuz, ama bu alanı küçültmek de elinizde), aradığınız yaş aralığı ve ilgilendiğiniz
cinsiyet. Kısa bir biyografi ekleyebiliyorsunuz ve fotoğraflarınızı değiştirebiliyorsunuz. İşte bu kadar.