Akşam yemeğini çok mu geç yediniz? Ya da tam uyumadan önce karnınız acıktı ve atıştırmayı fazla mı kaçırdınız?
Gece atıştırmalarının kötü bir fikir olduğunu sık sık duymuşsundur. Bunun bir nedeni uykunu sıkıntıya sokması, bir diğer nedeni de kilo almana yol açmasıdır. Normal öğünlerine ilave olarak geceleri dondurma kaşıklıyor ya da cips paketine saldırıyorsan, kilo alma şansın da artar tabii. Peki ya aldığın kalorilere dikkat ediyorsan? Akşam 7’de yiyeceğin kadarını, saat 10’da yiyorsan, hala kilo alma şansını artırıyor musun?
Bu sorunun yanıtı, muhtemelen evet olacak. Uzmanlar, uyku ile kilo arasındaki ilişkiye dair birçok konuyu aydınlatmaya devam ediyor. Hala öğrenecek çok şeyimiz var. Ancak, vücudunun ne zaman besleneceğini ve ne zaman ayakta kalması gerektiğini bildiğine dair elimizdeki kanıtlar gittikçe artıyor. Yanlış zamanda beslenmek ise gerçekten de tartılarda olumsuz sonuçlarla karşılaşmana neden olabiliyor.
Houston’daki University of Texas Health Science Center’da, uyku ve metabolizma ilişkisi üzerine çalışmalar yürüten Dr. Kristen Eckel-Mahan, yağ asidi oksidasyonunda görev alan enzimlerin bir hayli sirkadiyen (vücut saati ile ilgili) olduğunu belirtiyor. Yani, bu enzimler glikozu ne zaman metabolize etmeleri gerektiğini biliyorlar.
Yani, beklenmeyen bir zamanda beslendiğinde (söz gelimi 23:30 diyelim), aslında vücudunun uykuya hazırlandığını ve karaciğer gibi metabolik organlarının biraz karıştığını bilmelisin. Organların, bu saatlerde besin akını ile baş edebilmeye hazır olmadıkları için de besinler daha verimsiz bir şekilde işleniyor. Buna bağlı olarak da insülin ve kan şekeri seviyelerinde problemler oluşuyor ve yağ depolamaya daha yatkın hale geliyorsun.
Düzenli bir şekilde gece geç saatlerde yemek yiyenlerin bel çevresi ölçüleri ve vücut kitle indeksleri ise normal saatlerde beslenenler ile karşılaştırıldıklarında daha fazla oluyor. International Journal of Obesity’da yayımlanan bir çalışmaya göre, geç yemek yiyen sağlıklı kadınlarda bile karbonhidratların vücutta metabolize olma süreçleri daha yavaş ilerliyor, glikoz toleransları daha düşük oluyor ve dinlenme zamanında daha az kalori yakıyorlar.
Çözüm? Çok zor değil: Gece geç saatte yemekten vazgeç. Gece geç saatlerde yaptığımız beslenme tercihlerinin çok da sağlıklı olmadıkları da ortada. Geç saatte yediklerin sağlıklı besinler olsa bile, metabolizmanı sarsabilir. O yüzden, gece yatağa girmeden en az 2 saat önce yemeyi bırak. Geç saatte yemek zorunda kalacağın durumlarda ne yapmalısın? Gece öğünlerini hafif tutmaya çalışmalısın.