TOPUKLU AYAKKABI KULLANIMI

Ayak sağlığı için topuklu ayakkabılar hakkında bilinmesi gerekenler:

Ayakkabıda ideal topuk boyu nedir?

Ayaklara cazibe katan topuklu ayakkabılar, dikkatli kullanılmazsa ayaklarda birçok sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu yüzden özellikle topuk boyuna dikkat etmek gerekiyor. İnce ya da dolgu topuk da olsa alacağın topuklu ayakkabıların topuk boyunun beş santimetreden az olmasına dikkat edersen, birçok ayak rahatsızlığını başlamadan önlemiş olabilirsin.

Yüksek topuklu ayakkabılar, ayak sağlığını nasıl tehdit ediyor?

Topuklu ayakkabılar, insanların yürürken ayak üzerinde oluşturduğu basınç dağılımını bozarak ayakta deformasyonlara neden olabiliyor. Yürürken üç nokta teması esasına göre yürürüz. Yani topuğumuz, birinci parmağımız ve beşinci parmağımızı baz alan bir üçgen taban üzerine basarız. Yüksek topuklu ayakkabıların kullanımı ile topuk olması gerekenden daha yükseğe çıkarılınca yük dağılımı bozulur. En fazla yük taşıması gereken topuğa binen yük azalır ve sonuçta birinci parmağımız beşinci parmağımıza göre daha fazla yük altında kalır. Bu durumun uzunca bir dönem devam etmesi de ayakta ve özellikle birinci parmak ekleminde deformasyonlara, aşırı basınçtan dolayı nasırlara ve yine yük dağılımının bozulmasına bağlı olarak tendon ve bağlarda zorlanmalara yol açabilir.

Topuklu ayakkabı, ne süreyle ayakta kalmalı? 

Topuklu ayakkabılar ayakta kaldığı süreyle ayağın gereğinden fazla yorulmasına sebep olur. Biri dört, diğeri yedi cm yüksekliğinde topuklu ayakkabı giyen iki kadından, yedi cm topuklu giymiş olan diğerinden yedi kilometre fazla mesafe kat etmiş kadar yorulacaktır. Bu yüzden ayak sağlığını korumak için ayakların ara sıra ayakkabılardan çıkarılarak dinlendirilmesi gerekir.

Topuklu ayakkabıyı ayaklarıma zarar vermeden nasıl giyerim?

Topuklu ayakkabılarını ayaklarına zarar vermeden giyebilmek için bir takım yardımcı ürünler kullanabilirsin. Gehwol’ün yüksek topuklu ayakkabılar için ürettiği Ayak Tarağı Koruyucusu bu seçeneklerden biri. Ürünün silikon jel yastıkları, topuklu ayakkabının ayak tabanınızın ön kısmında sebep olduğu yanmayı ortadan kaldırdığı gibi, kaymayan yapısı sayesinde ayaklarınızın ayakkabının içinde öne doğru kaymasını da engelliyor. Her iki tarafı elastik kumaşla kaplı olan polimer-jel, sadece iki mm kalınlığa sahip olduğundan her ayakkabıya rahatlıkla sığıyor. Tarak bölgesini sürtünme ve basınca karşı koruyan ürün, ayağın çabuk yorulmasına ve oluşabilecek ağrılara engel oluyor, ayrıca yıkanarak tekrar tekrar da kullanılabiliyor.

Ayakkabı alırken nelere dikkat edilmeli?

Ayakkabılarını akşama doğru almalısın. Gün boyu ayaklarına yük bindiği için akşama doğru ayaklar şişer ve genişler. Böylece akşam alınan ayakkabı rahat ise, gün boyu giydiğinde de seni rahatsız etmeyecektir.

Ayakkabı alırken her iki ayakkabıyı da dene çünkü genellikle, iki ayağının boy ve genişliği aynı değildir.

Ayak bileği burkulmalarını önlemek için daha geniş ve daha kısa topuklu ayakkabıları tercih etmelisin.

Parmaklarının normal şeklini korumak için, sivri burunlu ayakkabılardan kaçın.

Ayakkabının iç kısmının çok kaygan ve sert olmamasına dikkat et.

Ayakkabının parmak ucundaki yüksekliği, ayakkabının içinde parmaklarını kıvıracak kadar yüksek ya da esnek olmalı.

Satıcının, ayakkabının zamanla açılıp ayağınıza uyacağı şeklindeki sözlerine kanmamalısın çünkü genellikle böyle bir şey olmaz.

Her zaman ayağının hava almasını sağlayan ayakkabı modellerini tercih et.

En uzun parmağın ile ayakkabının ucu arasında yarım santim boşluk olmalıdır.

Yazı: İsveç Ayak Sağlığı Genel Müdürü Podiyatrist Özgül İşgör

 

BENZER YAZILAR