Trekkingcilerin gözdesi: Likya Yolu

Fethiye’den başlayarak Antalya’ya kadar uzanan ve tarihte Likya olarak adlandırılan Teke yarımadasındaki patikalardan bir kısmının işaretlenip haritalanması ile oluşturulmuş yürüyüş rotası. 1992 yılında çalışmalarına başlanılan Likya yolu 1999 yılında hizmete açılmıştır.

Çeşitli kaynaklarca dünyanın en iyi 10 uzun mesafe yürüyüş rotasından biri olarak gösterilir. Parkur üzerinde yer alan Gelidonya Feneri manzarası 2007 yılında Türkiye’nin en güzel manzarası seçilmiştir. Ayrıca dünya üzerinde bir geminin tamamının çıkarılabildiği ilk su altı kazısı bu bölgeden görülebilen Amerikan Koyu’nda yapılmıştır.

Parkur üzerindeki yerleşim birimlerinde konaklama olanağı mevcuttur. Parkurun tamamı işaretlenmiş olup sponsor kuruluşlar ve gönüllüler tarafından bakımı yapılmaktadır.

Likya Yolu’nun birinci bölümünde Uzunyurt (Faralya) Köyü, Dodurga Köyü, Sdyma, Pınara – Letoon – Xanthos kentleri ve incecik kumlarıyla eski bir liman bölgesi olan Patara yer alır. İkinci bölümünde Antiphellos, Apollonia,Simena, Myra, Limyra, Rhodiapolis, Gagai, Melanippe, Gelidonia, Edrassa, Olympos, Chimaera ve Phaselis bulunur.

Fotoğraf: maceraninizinde.com

0 (5)
patara-plajı

İncecik kumlu Patara Plajı. Likya Yolu üzerindeki Türkiye’nin en güzel plajlarından biri.

lycian-way-walk-of-gelidonya-lighthouse-by-sly-adrasan-turkey+1152_12881847664-tpfil02aw-29558

Gelidonya Feneri. Türkiye’nin en güzel manzarası olarak biliniyor.

phaselis_antik_tiyatro

Phaselis Antik Kenti. Yürüyüş Rotasında.

olimpos

Olimpos. Dinlenmek ve gece kalmak istiyorsanız en uygun yer. Bungalow ve ağaç evli pansiyonlar denize 5-10 dk’lık uzaklıkta. Plaj yolu tamamen antik kentten oluştuğu için müze kartı almanız gerekiyor. (Giriş kapısında 5-15 TL arasında değişiyor) Geceliği 30-100TL arası değişen fiyatlarla çok uygun pansiyonlar var. www.bayrams.com‘dan bakabilirsiniz. Ayrıca kaya tırmanışları yapabileceğiniz yerler de var.

YANATRAS3

Çıralı-Yanartaş (Chimera).

Ephyra Kralı Glaukos’un oğlu Hipponoes bir av partisinde kardeşi Belleros’u öldürür ve “Belleros’u Yiyen” anlamına gelen Bellerophontes adını alır. Ephyra’dan sürülen Bellerophontes, Argos kralına sığınır. Kendisine sığınan bu genci öldürmeyi kendine yakıştıramayan Argos Kralı onu Likya Kralı’na gönderir.

Likya Kralı acınacak haldeki bu genci öldürmek istemez ve onu Olympos dağında yaşayan arslan başlı, keçi gövdeli, yılan kuyruklu ve ağızdan alevler saçan canavar Chimera ile dövüşmeye gönderir. Bellerophontes,Pegassos adlı kanatlı atına binerek Chimera ile dövüşmeye gider. Chimera saldırdığında Pegassos havalanır ve Bellerophontes yere inerken mızrağı ile canavarı yerin yedi kat dibine gömer. Fakat Chimera yerin 7 kat altından alevler saçmaya devam eder. Anadolu’da binlerce yıldan beri anlatılagelen ve Homeros’un bize bu şekilde aktardığı efsaneye göre hala yanan alevler, Chimera’nın yerin yedi kat dibinden fışkıran alevleridir.

Bellerophontes’in zaferini kutlamak amacıyla Olympos’da bir yarış düzenlenir. Atletler Chimera Kutsal Ateşiyle meşalelerini tutuşturarak Olympos kentine koşarlar. Böylece, daha sonraları değişik spor dallarının eklendiği ve birkaç gün süren Olimpiyat Oyunları’nın Anadolu’daki ilk örneği gerçekleşmiş olur. Günümüzde yakılan “Olimpiyat Meşalesi” Chimera’nın sönmeyen ateşinin sembolik bir ifadesidir.

Ancient town in Myra, Turkey

Yolunuzun üzerinde Antik Myra Kenti gibi eski şehirler göreceksiniz.

kabak koyu

Kelebekler Vadisi. Fethiye taraflarına doğru son derece bakir ve doğayla iç içe olacağınız bir yer. Ulaşım denizden ya da sarp patikalardan sağlanabiliyor. Eğer yanınıza çadır aldıysanız Likya Yolu üzerindeki bu koyda kesinlikle 1 gece kamp kurun.

1332496299_Lycian-Way-Turkey

Likya Yolu Phaselis’e giden bir patika.

lycianway-10
DSCF7642

Fotoğraf: maceraninizinde.com

Mehmet_Kamil_Sarı_Likya_Ölüdeniz

Fotoğraf: maceraninizinde.com

Likya Yolu Rehberi web sitesi size yardımcı olabilir.

BENZER YAZILAR