Kanonun vücudunuzdaki bütün kas gruplarını aynı anda çalıştıran en iyi sporlardan biri olduğunu biliyor muydunuz?
2008 Olimpiyatları’nda Tek Erkekler Kano Yarışı’nda altın madalya kazanan Macar sporcu Attilla Vajda yoğun bir antrenman programı sayesinde kano sporunda çok sayıda başarıya imza atıyor. Herbalife 2010 Türkiye Liderlik Zirvesi’nde konuşma yapmak üzere Antalya’ya gelen Vajda, Pekin’deki olimpiyatlarda yarışı büyük bir başarıyla tamamladı. “Yarış türlerinin hepsinin kendine göre zorlukları var. Ben daha çok tek başına yarışıyorum. Tek başına yarışmak, grupla yarışmaktan çok daha zor, özellikle uzun mesafe yarışlarında daha çok güç sarf etmeniz gerekiyor. Kısa mesafelerde ise farklı kas gruplarını aynı anda çalıştıran antrenmanlar yapmadığınız sürece başarılı olamazsınız” diyor 10 yaşından beri bu sporla uğraşan Vajda.
1 Başarılı olmak için pek çok spora el atmalısınız
Vajda kanoda performansınızı artırmak için koşu, yüzme gibi pek çok sporu yapmak zorunda olduğunuzu söylüyor. “Bir tek güreş dışında tüm sporları yapıyoruz” diyerek gülüyor. Vajda’nın antrenman programı hava koşullarına göre değişiyor. Yazın daha çok kano üzerinde antrenman yaparken kış aylarında diğer spor türlerine ağırlık veriyor. “Haftada en az üç kere yüzme antrenmanı yapıyorum. Bir saat içinde üç bin metre yüzüyorum. Haftanın iki günü ise koşu antrenmanı yapıyorum. Bunlara ek olarak ağırlık kaldırma ve ipe tırmanma egzersizleri de yapıyorum” diye programını anlatıyor Vajda.
2 Kano ile tüm kas gruplarınızı çalıştırın
Vajda kano sporu sırasında başta diz kasları olmak üzere tüm kas gruplarını kullandıklarını söylüyor. Bunun sebebini ise kısaca şöyle açıklıyor: “Kano 35 cm, o nedenle diz kasları çok büyük önem taşıyor. Bu sporu yaparken, ayağınızın arkasında yer alan kaslar da, el ve kol kasları kadar önemli. Öyle ki dinamik kas grupları hareketi sağlarken, statik kas grupları da kanonun içinde sabit kalmamıza yardımcı oluyor.”
3 Yıllarca çalışmalısınız
Aslında çok erken başlamaya gerek yok, ancak başarılı olmak için önceden de spor yapmanız gerekiyor. Vajda, bu sporda ustalaşmak için 10 yılını vermiş. Kanonun bu kadar uzun süreye ihtiyaç duymasının nedeninin vücuttaki kasların gelişimi olduğunu söylüyor: “Kasların belirli bir olgunluk ve güce kavuşması 20’li yaşlarda oluyor. Yani 10 yaşında başlayan bir çocuk ortalama olarak 20–21 yaşında ustalaşabiliyor.”