Op. Dr. Ali Osman Koyuncuoğlu tüp bebek fiyatları hakkında bilgi verdi.
Bebek sahibi olmak isteyen çiftler öncelikle doğal yolla gebelik elde etmeyi düşüncesindedirler. Ancak 6 ay, 1 yıl boyunca düzenli aralıklarla korumasız cinsel ilişki yaşadığı halde gebelik elde edemeyenler, üremeye yardımcı tedavi yöntemlerini kullanmak durumunda kalırlar. Kısırlık şüphesiyle doktora başvuran çiftlere öncelikle gerekli testler yapılır ve ardından çiftin sorununa göre tedavi yöntemi seçilir. İlaç tedavisi, aşılama gibi yöntemler bazı kısırlık sorunlarına çözüm olabilirken, daha ciddi sorunlarda genellikle tüp bebek tedavisi uygulanır. Tüp bebek tedavisinin genellikle kısırlık tedavisinde birinci seçenek olarak tercih edilmeme sebebi tedavinin diğerlerine göre daha uzun süreli ve pahalı olmasıdır. Ancak tüp bebek tedavisinin fiyatı pek çok faktöre göre değişiklik göstermektedir.
Tüp bebek fiyatları neye göre belirlenir?
- Tüp bebek tedavisi ilaçlı ve ilaçsız olarak ikiye ayrılmaktadı İlaçlı tüp bebek tedavisi, ilaçsız tüp bebek tedavisine göre çok daha pahalıdır.
- Tüp bebek tedavisi ücretleri uygulamanın yapıldığı kuruma göre de değişiklik gö Zira deneyimli doktor ve sağlık personellerinin çalıştığı, tüp bebek başarı oranının yüksek olduğu, zengin fiziksel donanımlı kurumlarda tüp bebek tedavisi ücreti biraz daha fazla olur.
- Anne ve baba adaylarının yaşı, genel sağlık durumu, kısırlığa sebep olan etkene göre ücret farklı Çünkü her bireyde kullanılması gereken ilaçlar ve ilaçların dozu farklıdır. Bu sebeple de ilaç ücretleri de farklılık gösterir.
- Kadının yumurta sayısı ve kalitesi, erkeğin sperm hareketliliği, canlılığı, kalitesi tedavinin şeklini, kullanılan ilaçları Dolayısıyla da tedavinin ücreti değişir.
Tüp bebek tedavisinde devlet desteği
Modern yaşam ve beslenme şartlarının hakim olduğu şehir hayatında kısırlık, doğal yolla bebek sahibi olamama sorunu yaygın olarak görülmektedir. Ancak tüp bebek tedavisi ücretleri herkesin karşılayabileceği miktarda değildir. Bu sebeple bu sorunu yaşayan çiftlere yardım amaçlı, devlet desteği vardır. Belli koşulları karşılayan kişiler devlet desteğinden faydalanabilmekte ve bu sayede tüp bebek tedavisinin getirdiği yük bir miktar hafifleyebilmektedir. Fakat bu destekten faydalanmak için temel şart çiftlerden birinin SGK’ya bağlı çalışıyor olması gerekir. Bu koşulu karşılayanlar Sağlık Bakanlığı’na bağlı bir hastaneden çok kapsamlı bir rapor almaları gerekmektedir. Bu rapor hem çiftin kısırlığa sebep olan sorunlarını açıkça belirtmeli hem de tüp bebek tedavisi dışında her hangi bir yöntemle bebek sahibi olamayacaklarını belgelemelidir. Gerekli tüm koşulları karşılayan çiftler, standart bir tüp bebek tedavisi ücretinin yaklaşık üçte birini devletten alabilmektedirler. Ancak bunun için pek çok koşulu karşılıyor olmak gerekir.
Tüp bebek tedavisinde devlet desteği alabilmek için gerekli koşullar
- Anne ya da baba adaylarından birisi en az 5 yıldır bir kurumda SGK’ya bağlı olarak çalışıyor olmalıdı
- Tedavinin yapılacağı kurum SGK ile anlaşmalı olmalıdı
- Çift, başka bir tedavi ile bebek sahibi olamayacağını kapsamlı bir raporla belgelemelidir.
- Anne adayı 23 yaşından büyük, 40 yaşından küçük olmalıdı
- Çift son üç yıldır tüp bebek tedavisi dışındaki diğer üremeye yardımcı tedavi yöntemlerini kullanmış olmalıdı
Tüp bebek tedavisi ücretlerine genel bir bakış
Tüp bebek tedavisi ücreti çiftin genel sağlık durumu, kısırlığa sebep olan etmene ve kullanılması gereken ilaçlara göre değişiklik göstermektedir. Tüp bebek tedavisinde ilk denemede başarılı bir sonuç alınmayabilir ve bu sebeple de birkaç deneme yapılması gerekebilir. Standart bir tüp bebek tedavisi genel olarak 4000 lira civarında tutmakta, kullanılan ilaçlar içinse 1500 lira gerekmektedir. İlk denemede başarılı olanlar ortalama 5500 lira ödemektedirler. Ancak ikinci denemeye ihtiyaç duyanlar ortalama 3500 lira uygulama ücreti, yine 1500 lira da ilaç parası öderler. Üçüncü deneme ise 3000 lira uygulama parası, yine 1500 lira ilaç parası gerektirir. Ancak burada bahsi geçen ücretler kesinlikle ortalama hesaplamalarla ortaya çıkmaktadır ve uygulamayı yapan kurumun politikalarına, kullanılacak ilaçlara ve daha pek çok faktöre göre değişmektedir.
Kaynak: http://www.aliosmankoyuncuoglu.com/tup-bebek-fiyatlari-2017/